Skandál CIA – byli členové podpláceni kvůli Covidu?

Informátor CIA tvrdí, že agentura “podplatila” své vlastní analytiky, aby tvrdili, že COVID nepochází z Wuhanu. Republikánská zpráva odhaluje údajné utajování původu viru.

Daily Mail uvedl článek o možných podvodech v CIA ohledně infekce Covid 19. O kauze informuje i Daily Telegraph zde. Šest ze sedmi členů týmu CIA pro zkoumání Covidu dostalo podle whistleblowera (oznamovatel je v tomto případě popisovaný jako „vysoce důvěryhodný vysoký důstojník CIA“), který věc ohlásil, “významnou finanční pobídku, aby změnili své stanovisko”. CIA nakonec odmítla provést formální hodnocení původu Covidu. Jeden z informátorů CIA sdělil Kongresu, že agentura podplatila své vlastní analytiky, aby tvrdili, že Covid-19 nepochází z wuhanské laboratoře. Podle tohoto zkušeného „vyššího“ úředníka agentury CIA, přidělila CIA do speciálního týmu určeného pro zkoumání Covidu a jeho původu (Covid Discovery Team) sedm důstojníků. Na konci vyšetřování se pak šest ze sedmi z nich domnívalo, že dosud získané zpravodajské informace poukazují na nízkou důvěryhodnost tvrzení, že Covid-19 pochází z laboratoře v čínském Wu-chanu. Pouze sedmý člen, nejstarší člen týmu, věřil, že se virus vyvinul přirozeně. Zbývajících šest však podle oznamovatele dostalo “významnou finanční pobídku, aby změnili svůj postoj”.

„Podle oznamovatele se na konci prověrky šest ze sedmi členů týmu domnívalo, že zpravodajské a vědecké poznatky jsou dostatečné k tomu, aby bylo možné s nízkou mírou spolehlivosti této informace odhadnout, že Covid-19 pochází z laboratoře v čínském Wuhanu,” napsali republikánští poslanci a vedoucí výboru Brad WenstrupMike Turner v dopise řediteli CIA Williamu Burnsovi.” Oznamovatel prý dále tvrdí, že aby se dospělo ke konečnému veřejnému stanovisku a nastal konec nejistoty, dostalo ostatních šest členů „značnou finanční pobídku, aby změnili své stanovisko.” Wenstrup a Turner si vyžádali dokumenty o komunikaci mezi agenturním týmem Covid-19 Discovery Team a dalšími složkami vlády, jakož i o platební historii jeho členů. CIA však popírá, že by se podílela na podplácení, a uvedla, že obvinění prošetří. „V CIA se zavazujeme dodržovat nejvyšší standardy analytické přísnosti, integrity a objektivity. Neplatíme analytikům za to, aby dospěli k určitým závěrům. Tato obvinění bereme mimořádně vážně a zabýváme se jimi. Budeme naše kongresové výbory pro dohled náležitě informovat,“ uvedla v prohlášení ředitelka CIA pro styk s veřejností Tammy Kupperman Thorpová. Tvrzení, které bylo učiněno jako svědectví před dvěma výbory Sněmovny reprezentantů USA, je nejnovějším obratem v debatě o tom, zda virus pochází z laboratoře ve středočínském městě Wu-chan, nebo přeskočil na člověka ze zvířecího hostitele.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.