Vývoj kurzu české koruny k euru

Graf týdne: Jak vypadal vývoj kurzu české koruny a eura v posledním jednom roce a co jsou příčiny jejího současného oslabování?

Graf týdne ukazuje vývoj měnového kurzu koruny vůči euru. V pátek 15. září končila koruna na úrovni 24,496 za euro. Je patrné, že dochází k výraznějšímu oslabování koruny vůči euru. To ale ohrožuje tendenci ke snižování míry inflace, tj. k dezinflaci. V minulém období ČNB vsadila na silnou korunu, která bude fungovat jako kanál brzdící importovanou inflaci.

Oslabování koruny může souviset také se zastavením intervencí ČNB, i když si centrální banka v rámci řízeného floatingu ponechává možnost do vývoje kurzu zasáhnout. K významným vlivům patří jistě nedobré vyhlídky české ekonomiky. Neboli domácí měna kolem hladina 23 Kč za euro neodpovídá fundamentům české ekonomiky – vývoji HDP, spotřeby, inflaci atd.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.