Premiér Kanady varuje řetězce: kontrolujte ceny potravin, nebo budete platit nové daně

Kanadský premiér Justin Trudeau tvrdí, že zisky by neměly být dosahovány “na zádech lidí, kteří se snaží uživit své rodiny”.

Kanadský premiér Justin Trudeau varoval obchodní řetězce, že pokud nepřijmou opatření ke kontrole rostoucích cen potravin, mohou být postiženy novými daněmi. Trudeau uvedl, že šéfové pěti největších obchodních řetězců, včetně WalmartuCostca, budou vyzváni, aby do Dne díkůvzdání předložili plán, jak řešit rostoucí ceny. Trudeau, který čelí otázkám ohledně svého vedení země v situaci, kdy jeho podpora u veřejnosti klesá, také oznámil, že v rámci opatření na řešení problémů s životními náklady bude zrušena daň z prodeje při výstavbě nových nájemních bytů. “Pokud jejich plán nepřinese skutečnou úlevu střední třídě a lidem, kteří tvrdě pracují, aby se do ní mohli zapojit, pak podnikneme další kroky a nevylučujeme nic včetně daňových opatření,” řekl Trudeau na závěr čtvrtečního výjezdního zasedání v ontarijském Londýně.

O den později federální ministr Francois-Philippe Champagne uvedl, že se v pondělí ráno plánuje v hlavním městě Ottawě setkat s generálními řediteli velkých kanadských potravinářských řetězců. „Dovolte mi, abych se vyjádřil jasně: Kanaďané si zaslouží řešení ze strany potravinářského sektoru,” řekl Champagne, který vede vládní odbor pro inovace, vědu a průmysl. “Musíme a budeme jednat společně, abychom stabilizovali ceny potravin pro kanadské spotřebitele a zlepšili hospodářskou soutěž v Kanadě.” Trudeau ve čtvrtek prohlásil, že nedává smysl, že řetězce supermarketů dosahují rekordních zisků v době, kdy mnoho Kanaďanů bojuje o přežití. „Tyto zisky by neměly být dosahovány na úkor lidí, kteří se snaží uživit své rodiny,” uvedl doslova. Ceny potravin v Kanadě v červenci vzrostly o 8,5 procenta oproti předchozímu roku, což je výrazně nad obecnou mírou inflace, která činila 3,3 procenta. Kanadští maloobchodníci viní z růstu cen zvýšené náklady výrobců a dodavatelů, které jsou způsobeny zahraničními faktory včetně války na Ukrajině. “Spíše než házet vinu tam, kam i shodně podle odborníků nepatří, by se federální vláda měla podívat do zrcadla,” uvedla ve čtvrtek ve svém prohlášení Kanadská maloobchodní rada. “Vláda by mohla podniknout řadu kroků, aby potraviny byly cenově dostupnější, včetně dočasného zrušení uhlíkové daně pro zemědělce, zpracovatele a distributory potravin a zrušení vládou plánovaných cílů v oblasti plastových obalů, které by mohly zvýšit náklady obchodníků s potravinami o 6 miliard dolarů ročně.”

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.