Izrael: „Stojíme na prahu dohody se Saúdskou Arábií,“ uvedl Netanjahu

Až sedm dalších muslimských zemí by mohlo uzavřít mír s Izraelem, pokud židovský stát podepíše mírovou dohodu se Saúdskou Arábií, řekl ministr zahraničí Eli Cohen izraelské televizi KAN News.

Šéf izraelské vlády Benjamin Netanjahu vidí navázání diplomatických vztahů se Saúdskou Arábií na dosah. „Věřím, že jsme na prahu (…) historického míru mezi Izraelem a Saúdskou Arábií,“ řekl Netanjahu v pátek na Valném shromáždění OSN v New Yorku.

V hledané mírové dohodě se Saúdskou Arábií zůstávají některé překážky, včetně vytvoření palestinského státu. Saúdský korunní princ Mohammed bin Salmán uvedl, že se obě strany blíží formální normalizaci vztahů. Trval na tom, že jeho země může s Izraelem spolupracovat bez ohledu na to, kdo je v čele země, a dohodu označil za „největší historickou dohodu od konce studené války“, která se podle něj bude opírat o dohody týkající se zacházení s Palestinci.

„Pokud se nám podaří dosáhnout průlomové dohody, která Palestincům zajistí jejich potřeby a zajistí klid v regionu, budeme spolupracovat s kýmkoli,“ dodal bin Salmán.

Mírová jednání mezi Izraelem a Palestinci zkrachovala před více než deseti lety. Násilí v posledních letech prudce vzrostlo, když Izrael prováděl vojenské razie na okupovaném Západním břehu Jordánu a Palestinci útočili na Izraelce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.