Indonésie se připojila pokusům o dedolarizaci

Ostrovní stát v ní vidí možnost stabilizovat svou měnu a podpořit domácí finanční trh.

Podle Business Insider se Indonésie stala další zemí jihovýchodní Asie, která se připojila k úsilí o dedolarizaci –  vytvořila pracovní skupinu na podporu transakcí v místní měně, indonéské rupii.

Indonéská centrální banka Bank Indonesia tak chce posílit stabilitu měny, podpořit místní finanční trh a zvýšit jeho dolnost. „Bank Indonesia je přesvědčena, že Národní pracovní skupina pro transakce s místní měnou bude účinným koordinačním fórem pro posílení politické součinnosti mezi ministerstvy a vládními agenturami ve snaze zvýšit používání místních měn v bilaterálních transakcích mezi Indonésií a hlavními obchodními partnery,“ uvedl v tiskové zprávě guvernér banky Perry Warjiyo.

Mnoho zemí, například Čína, Rusko či Indie, se v globálních transakcích odklání od dolaru prostřednictvím obchodních dohod, které umožnují vypořádání v místních měnách. Blok BRICS jde ještě o krok dál a zvažuje vlastní společnou měnu.

Zájem připojit se k bance založené skupinou rozvíjejících se zemí BRICS, nedávno projevilo i Zimbabwe, což vyvolalo spekulace, že se chce zbavit dolaru.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.