Novému ratingu vědeckých a technologických klastrů dominuje Čína

Nový žebříček koncentrace vědecké a technologické aktivity za rok 2023 potvrdil význam východní Asie a Číny.

Světová organizace duševního vlastnictví (WIPO) zveřejnila žebříček vědeckých a technologických klastrů pro rok 2023. Tento žebříček určuje místa na světě, v nichž se soustřeďují přední světové vědecké a technologické aktivity.

Lídrem žebříčku Global Innovation Index jsou klastry umístěné v Japonsku, Číně, Jižní Koreji a ve Spojených státech. Prvním pěti příčkám jasně dominuje východní Asie, celému žebříčku pak Čína.

Pohled na 100 nejlepších vědeckých a technologických klastrů je následující: 21 se nachází ve Spojených státech, 9 v Německu, po 4 má Japonsko, Jižní Korea, Indie a Kanada, 24 vědeckých a technologických klastrů se nachází v Číně. Je to o tři více než v roce 2022, země tak vytvořila nejvyšší počet nových míst pro výzkum a vývoj na světě.

Z Evropské unie se v ratingu vedle Německa umístila také Francie, Švédsko, Finsko, Rakousko, Itálie, Dánsko, Španělsko, Belgie, Nizozemsko, z východního křídla EU pouze Polsko.

V žebříčku se umístil také Írán nebo Rusko (po jednom místě).

Zvláště rychle rostly vědeckotechnické klastry v některých rozvíjejících se ekonomikách, například v Brazílii, Indii, Turecku a mimo první stovku také v Argentině, Egyptě, Thajsku a dalších zemích.

Celý seznam i s mapou najdete zde (anglicky)

Zdroj: WIPO

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.