Cena ropy spadla pod 45 dolarů za barel

Financial Times. Ropa typu Brent zůstala pod hranicí 45 dolarů za barel, informovaly FT. Obchodníci ztrácejí důvěru ve schopnost OPEC realizovat snížení produkce dohodnuté minulý měsíc.

Od začátku roku spadly ceny ropy o více než 20 %, Brent se blíží k nejhoršímu výkonu za první pololetí od roku 1997.

Američtí producenti břidlic zintenzivnili nové vrty a ukázali tak, že jsou schopni konkurovat i ceně pod 50 dolary za barel. Obchodníci se proto domnívají, že pokles cen se zastaví jedině tehdy, když budou američtí těžaři nuceni zpomalit své plány a expanzi, nebo když se Saúdská Arábie rozhodne vést kartel k ještě větším omezením produkce.

Ceny poklesly navzdory tomu, že americká energetická agentura oznámila snížení zásob. Jenže zásoby za poslední tři roky tak narostly, že je potřeba, aby se snižovaly rychleji. K podkopání dohody přispěly také Nigérie a Libye, které mají výjimku a kterým se podařilo obnovit svou těžbu.

Iránský zástupce už spekuloval o možném dalším snížení těžby, i když přiznal, že jednání v OPEC jsou obtížná. Naopak energetický ministr za Saúdskou Arábii vyzval k trpělivosti s tím, že snížení těžby se nakonec projeví.

Dokonce zazněl i slib vůči ruskému protějšku Alexandru Novakovi, zahrnující udělat „vše, co bude potřeba“, aby se ropný trh vyrovnal.

Obě dvě země, tedy Saúdská Arábie a Rusko, vytvářejí pětinu světového globální ropné produkce, ale mnoho analytiků si myslí, že ještě nejsou připraveni zajít dost daleko, zřejmě z obav, že ztratí tržní podíl vůči rivalům, kdyby uskutečnili příliš hluboké snížení produkce.

Analytici škrty hodnotí jako nedostatečně s tím, že podrývají důvěru v rychlé narovnání trhu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.