Neochota indické vlády platit čínskou měnou zdržuje platby za ruskou ropu

Indie je v současnosti největším dovozcem ruské ropy na světě.

Neochota Indie používat čínské jüany k nákupu ruské ropy zpozdila platby, napsaly hongkongské noviny South China Morning Post.

Odmítavý postoj indické vlády k platbám státem kontrolovaných rafinerií za dovoz ruské ropy v čínské měně zpozdil platby za nejméně sedm dodávek.

Indie se v letošním roce stala největším dovozcem ruské ropy a zdejší ropné rafinerie aktivně vykupují ropu prodávanou se slevou.

Není jasné, zda vláda skutečně nařídila státním rafineriím, aby přestaly platit v jüanech, ale nesouhlas Dillí je zřejmý.

Státní společnost Indian Oil Corp, která je největší rafinérskou společností v zemi, k platbám za ruskou ropu jüany a další měny používá. O totéž byly ruskými dodavateli požádány i další státní rafinerie Bharat Petroleum Corp (BPCL) a Hindustan Petroleum (HPCL).

„Není to zakázáno, a pokud má soukromá firma k dispozici jüany k vypořádání obchodu, vláda tomu nebude bránit, ale nebude takový obchod podporovat ani usnadňovat,“ uvedl jeden z úředníků indického ministerstva financí.

Dva zdroje z ropného rafinérského průmyslu uvedly, že vypořádání v jüanech zvyšuje jejich náklady, protože rupie musí být nejprve převedeny na hongkongské dolary a až poté na jüany.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.