Čína v reakci na sankce USA omezuje vývoz klíčové komodity

Obchodní spor mezi velmocemi Čínou a USA vrcholí. Peking v pátek oznámil, že omezí vývoz grafitu. Tato surovina je mimo jiné potřebná pro výrobu baterií. Opatření by tak mohlo vážně zasáhnout i německý automobilový průmysl, který již ve prospěch Číny ztratil značný podíl na trhu.

Čína vyžaduje zvláštní vývozní licence pro tři „vysoce citlivé“ druhy minerálu, oznámilo v pátek v Pekingu ministerstvo obchodu a cel. Úřady toto opatření zdůvodnily „národní bezpečností“ a poukázaly na to, že kontroly vývozu grafitu jsou „běžnou mezinárodní praxí“. U pěti méně citlivých druhů grafitu, které se používají například v ocelářském průmyslu, Čína podle prohlášení od vývozních kontrol upustila, informovaly noviny Berliner Zeitung.

„Čína je nejvýznamnějším vývozcem grafitu a Německo je stejně jako mnoho dalších zemí na světě na čínském vývozu grafitu silně závislé,“ řekla listu Berliner Zeitung expertka Sophie Dammová z německé agentury pro suroviny. Dodala, že v případě dovozu grafitu pro výrobu baterií je tato závislost obzvláště vysoká vzhledem k vysoké koncentraci na Čínu v celém hodnotovém řetězci. „Omezení vývozu se dotýká i německého průmyslu, zejména automobilového,“ uvedla Dammová. „Do jaké míry, nelze v tuto chvíli říci, protože zatím nejsou k dispozici žádné další podrobnosti o dotčených specifikacích.“

Čínská vývozní omezení jsou považována za odvetu za americké sankce proti čínskému technologickému sektoru. Washington nedávno zpřísnil vývoz mikročipů pro umělou inteligenci – strategicky důležitého odvětví, v němž chce Čína dohnat ztrátu. Předtím, v červenci, Peking omezil vývoz galia a germania – dvou surovin důležitých pro elektronická auta a mikročipy. Čínské ministerstvo obchodu ve středu uvedlo, že „USA neustále překračují pojem národní bezpečnosti, zneužívají opatření pro kontrolu vývozu a uplatňují jednostranné obtěžování, s čímž je Čína krajně nespokojena a důrazně proti tomu vystupuje“.

Spojené státy chtějí bránit vzestupu Číny jako vedoucí technologické mocnosti, protože Peking je v této oblasti na rychlé cestě.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.