Spor v nejvyšším vedení EU odhaluje její problémy udržet krok s jinými velmocemi

Jednostranný přístup předsedkyně Evropské komise ke konfliktu mezi Izraelem a Hamásem vyvolal spory o kompetence s předsedou Evropské rady a kritiku diplomatů.

Série chyb odhaluje vnitřní napětí v Evropské unii a vrhá stín na její geopolitické ambice, napsala agentura Bloomberg v souvislosti se otevřeným sporem v nejvyšším vedení Evropské unie ohledně Izraele a s odvoláním na své zdroje v EU.

Tento konflikt mezi předsedou Evropské rady Charlesem Michelem a předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou snižuje efektivitu vedení EU v době, kdy je třeba prezentovat jasný postoj k Ukrajině, Izraeli, Číně a obchodním otázkám, sdělili agentuře oslovení evropští diplomaté. Někteří nazvali tento spor „ostudným rozkolem na vrcholu“.

Charles Michel už začátkem října obvinil předsedkyni Evropské komise, že v souvislosti s migrační dohodou s Tuniskem překročila svoje pravomoci. Předsedovi Evropské rady vadilo, že dohodu podepsala von der Leyenová, zatímco Evropská rada „stála stranou“.

Tento spor se zhoršil, když von der Leyenová vyhlásila plnou podporu Izraeli ve válce proti Hamásu. Nepředstavila ale dohodnuté stanovisko EU k humanitární situaci v Gaze. Bloomberg píše, že evropští diplomaté téměř jednomyslně kritizují šéfku Evropské komise a někteří úředníci museli po její cestě do Izraele napravovat problémy ve vztazích s arabskými zeměmi.

Zdroje z agentury v evropské diplomacii zdůraznily, že zahraniční politiku EU neurčuje Evropská komise, nýbrž členské státy unie, které reprezentuje Evropská rada. Ovšem také uznávají, že asertivita Ursuly von der Leyenová vedla k větším úspěchům, než kterých dosahovali její předchůdci.

Server Politico už psal o tom, že evropští úředníci vyjádřili protest proti tomu, jak von der Leyenová projevuje „zvláštní zacházení s Izraelem“ ve válce proti Hamásu. V dopise diplomatů stojí například „Jsme znepokojeni bezvýhradnou podporou jedné ze dvou stran ze strany Evropské komise, kterou reprezentujete. Tato podpora je vyjadřována nekontrolovaně, například tím, že budovy EU jsou osvětleny izraelskou vlajkou.“  Dopis podepsalo asi 800 lidí.

Další informace zde.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.