S rostoucím napětím čelí Arménie ekonomické síle Ruska

Vztahy Arménie s jejím strategickým partnerem Ruskem se stále zhoršují a zdá se, že její představitelé si přejí změnu geopolitické orientace na Západ.

Arménští představitelé sice ujišťují, že po ekonomické stránce je vše v pořádku, ale ekonomové a podnikatelé se stále více obávají možných důsledků politického napětí, napsal Arshaluis Mgdesyan v článku pro Eurasianet.

Přibližně 40 % arménského vývozu směřuje do Ruska a závislost Jerevanu na Rusku v oblasti základního zboží je ohromující.

Gazprom Arménie, místní dceřiná společnost ruské státní plynárenské společnosti, vlastní veškerou infrastrukturu pro distribuci plynu v zemi. Téměř monopolní postavení má také dovoz obilí a ropných produktů z Ruska.

Arménská ekonomika je také do značné míry závislá na migrujících dělnících, kteří si z Ruska posílají výplatu domů. V roce 2022 představovaly peněžní převody z Ruska 3,6 miliardy dolarů z celkových 5,1 miliardy dolarů, které do země přišly.

Zhoršení vztahů

Neustálé zhoršování politických vztahů mezi Arménií a Ruskem má v posledním zhruba roce a půl nepřímý vztah k rostoucí hospodářské spolupráci obou zemí.

Poté, co USA a EU uvalily na Moskvu sankce kvůli její válce na Ukrajině, se Arménie stala jednou z několika zemí, přes které se do Ruska dostávají západní výrobky.

Arménský ministr financí Vahe Hovhannisjan nedávno ostře zarámoval ústřední postavení reexportu ve struktuře obchodu s Ruskem: Uvedl, že zatímco vývoz do Ruska za první pololetí roku 2023 vzrostl o 215 % ve srovnání se stejným obdobím loňského roku, reexport se na tomto růstu podílel 187 procentními body, zatímco vývoz arménských výrobků pouze 28 procentními body.

Celkový efekt je takový, že Rusko od své invaze na Ukrajinu výrazně posílilo své pozice v arménské ekonomice.

„O vysoké míře závislosti Arménie vypovídá skutečnost, že 55-56 % vývozu do Ruska netvoří suroviny, ale hotové zboží. A za těchto podmínek, pokud Moskva zavede sankce, budou pro Arménii velmi bolestivé,“ uvedl ekonom Suren Parsyan a dodal, že perspektiva přesměrování tohoto zboží na západní trhy je malá, protože „tam jsou standardy kvality jiné“.

Další podrobnosti se dočtete zde v angličtině.

 

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.