Ugandského prezidenta vyloučení jeho země z obchodní dohody s USA netrápí

Poté, co Washington oznámil, že Ugandu odstupuje od velké obchodní dohody kvůli porušování lidských práv, ugandský prezident Museveni prohlásil, že Spojené státy „přeceňují“ svůj význam.

Washington Ugandě oznámil, že tato východoafrická země spolu se Středoafrickou republikou, Gabonem a Nigerem budou od ledna 2024 vyloučeny ze seznamu zemí subsaharské Afriky, na které se vztahuje Zákon o africkém růstu a příležitostech (AGOA). Zákon pochází z roku 2000 a umožňuje africkým zemím bezcelně vyvážet širokou škálu produktů do Spojených států. Toto preferenční obchodní zacházení je však podmíněno řadou podmínek, pokud jde o politický pluralismus, dodržování lidských práv a právního státu a boj proti korupci. Americký prezident Joe Biden v dopise Kongresu obvinil ugandskou vládu z porušování lidských práv, které podle mě v Ugandě nastalo v květnu, kdy byl v Ugandě přijat zákon nazvaný „Anti-zákon o homosexualitě z roku 2023“, který trestá homosexuální vztahy a sexuální styk, popř. jejich propagaci.

Prezident Yoweri Museveni se v reakci na tento americký postup vyjádřil pro Uganďany, kterým řekl, „aby se příliš neznepokojovali nedávnými kroky americké vlády, která odrazovala své společnosti od investování v Ugandě a odstranění Ugandy ze seznamu AGOA“. “Někteří z těchto aktérů v západním světě se přeceňují a podceňují bojovníky za svobodu v Africe,” pokračoval prezident na sociální síti X. “V Ugandě můžeme uspět v našem růstu a našich transformačních cílech, i když nás někteří hráči nepodporují,” řekl prezident. Jeden z jeho hlavních poradců Odrek Rwabwogo pak uvedl, že vláda zůstává otevřená diskusím s Washingtonem, ale cítí, že toto vyloučení poškodí „ugandské farmáře a vlastníky malých podniků“. “I když byl ugandský obchod přes AGOA nevýznamný, růst našeho exportu do Spojených států a dalších partnerů byl důležitým pilířem naší ekonomické strategie”, zdůraznil Odrek Rwabwogo. Jakmile byl přijat „antihomosexualistický zákon“, Joe Biden vyzval k jeho okamžitému zrušení a pohrozil omezením americké pomoci a investic v Ugandě. V srpnu Světová banka oznámila pozastavení nových půjček Ugandě.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.