Elon Musk: umělá inteligence by nakonec mohla všechny připravit o práci

Elon Musk se často vyjadřuje k nebezpečí, která s sebou přináší využívání umělé inteligence. Jeho nejnovější vyjádření zní, že nakonec vznikne situace, kdy “nebude potřeba žádná práce”.

Miliardář a technologický lídr, který je generálním ředitelem společnosti Tesla, SpaceX, technický ředitel a výkonný předseda společnosti X, dříve známé jako Twitter a majitel nově založeného startupu xAI před pár dny po skončení přelomového summitu v anglickém Bletchley Parku prohlásil, že umělá inteligence bude mít potenciál stát se “nejrozvratnější silou v dějinách”. “Budeme mít něco, co bude poprvé chytřejší než nejchytřejší člověk,” řekl Musk na akci v Lancaster House, oficiálním sídle britské vlády. “Těžko říct, co přesně v ten okamžik nastane, ale přijde chvíle, kdy nebude potřeba žádná práce,” pokračoval Musk, který hovořil po boku britského premiéra Rishiho Sunaka. “Můžete mít práci, pokud jste ji chtěli mít pro osobní uspokojení. Ale umělá inteligence by byla schopna dělat všechno.” “Nevím, jestli je toto lidem příjemné, nebo nepříjemné,” zažertoval Musk, čemuž se publikum zasmálo. “Když si přejete kouzelného džina, splní vám jakékoliv přání a není v tom žádný limit. Nemáte ten nesmyslný limit tří přání, což je zároveň dobré i špatné.“ Jednou z výzev v budoucnosti pak podle Muska bude, jak najít smysl života.

Muskovy komentáře následovaly po skončení přelomového summitu v Anglii. Zde se světoví lídři dohodli na globálním komuniké o umělé inteligenci, v němž našli společnou řeč ohledně rizik, která tato technologie představuje pro lidstvo. Technologové a političtí představitelé využili summitu k varování před existenčními hrozbami, které umělá inteligence představuje, a zaměřili se na některé možné scénáře zkázy, které by mohly vzniknout s vynálezem hypotetické superinteligence. Na summitu se USA a Čína, dvě země, které se kvůli technologiím střetávají nejostřeji, dohodly, že najdou celosvětovou shodu na tom, jak řešit některé složitější otázky týkající se umělé inteligence, včetně toho, jak ji bezpečně vyvíjet a regulovat. Musk varoval před hrozbami, které umělá inteligence představuje pro lidstvo, již několikrát a jednou prohlásil, že by mohla být nebezpečnější než jaderné zbraně. Byl též jedním z mnoha technologických lídrů, kteří v hojně citovaném otevřeném dopise zveřejněném na začátku letošního roku vyzvali k pozastavení vývoje AI pokročilejší než software GPT-4 společnosti OpenAI. Jiní technologičtí lídři s tímto názorem nesouhlasí, včetně společnosti Palantir. Alexe Karpa. V červnovém rozhovoru pro rozhlasovou stanici BBC Karp uvedl, že je toho názoru, že “mnoho lidí, kteří žádají o pozastavení, žádá o pozastavení, protože nemají žádný produkt”.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.