Putinova nová hybridní zbraň – počet žádostí o azyl ve Finsku exploduje

Hranice Finska s Ruskem v centru debaty o azylu: počet žadatelů o azyl dramaticky roste, zatímco Rusko jakoukoli účast popírá.

Finská pohraniční stráž uvedla, že od září se do země dostalo přibližně 300 migrantů, většinou mladých mužů ze Sýrie, Iráku, Jemenu a dalších částí Blízkého východu, což je oproti obvyklým číslům prudký nárůst. Proto finská vláda uzavřela 18. listopadu část východní hranice Finska.

„Jednali jsme rozhodně a rychle, aby se situace na východní hranici nevyhrotila. V minulém volebním období byly provedeny změny zákona o pohraniční stráži právě pro takové situace. Tyto nástroje byly nyní využity,“ říká premiér Petteri Orpo.

Existují náznaky, že zahraniční orgány nebo jiné subjekty sehrály roli při usnadňování vstupu do Finska osobám, které nelegálně překročily hranici. (Kreml odmítá obvinění Finska, že se podílí na umělém nárůstu počtu migrantů.)

Vláda a úřady situaci na východní hranici Finska pozorně sledují. Obsah a rozsah rozhodnutí budou pravidelně vyhodnocovány podle vývoje situace. Rozhodnutí bude zrušeno nebo změněno, pokud již nebude nutné zabránit vážnému ohrožení veřejného pořádku nebo národní bezpečnosti.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.