Uruguay posiluje svoje ekonomické vazby na Čínu

Jihoamerická země projevila zájem o uzavření dohody o volném obchodě s Čínou. Čelí ale odporu jiných zemí seskupení Mercosur.

Ve středu 22. listopadu podepsali představitelé Číny a Uruguaye dohodu, která posílí dvoustranné vztahy a připravuje půdu pro další obchod a investice. Zároveň dohoda povyšuje vztahy Uruguaye s Pekingem na úroveň vztahů ostatních členů Mercosuru Brazílie a Argentiny.

„Čína je připravena spolupracovat s Uruguayí na vytvoření komplexního strategického partnerství jako nového výchozího bodu… a obohatit spolupráci,“ řekl prezident Si Ťin-pching svému uruguayskému protějšku Luisi Lacalle Pouovi na setkání ve Velkém sále lidu v Pekingu.

Uruguayský lídr Lacalle Pou poprvé navrhl dohodu o volném obchodu s Čínou v roce 2021. Jejím smyslem bylo zajistit svým vývozcům podobné příležitosti, jaké mají Chile, Kostarika, Ekvádor a Peru a také podpořit uruguayský vývoz surovin, průmyslového zboží a technologií.

Problémem ale je, že ostatní členové ekonomického seskupení států Jižní Ameriky, Mercosur, chtějí raději uzavřít dohodu o volném obchodu s EU a staví se proti podobné dohodě s Čínou. Uruguay nemůže dohodu uzavřít bez ohledu na zájmy dalších členů seskupení, jednak protože se dohodla na “společném vnějším tarifu” se členy Mercosuru, a jednak protože blok dosáhl v roce 2019 principiální dohody o dohodě o volném obchodu s EU.

V roce 2006 byla země blízko k podepsání dohody o volném obchodu s USA. Zabránila tomu ale obava z vyloučení z Mercosuru.

Uruguay do Číny dováží především hovězí maso, které tvoří 67 % vývozů do Číny. V současnosti však pro něj neplatí žádné celní preference, tj. Uruguay platí 12 % dovozní cla. Pro srovnání Austrálie nebo Nový Zéland, které mají s Čínou dohodu o volném obchodu, platí clo ve výší 3,3 a 0 %.

Prezident Pou dále v Pekingu řekl, že země plánuje připojit se k Nové rozvojové bance v Šanghaji.

Čínský a uruguayský prezident kromě toho dohodli spolupráci v řadě odvětví, včetně zemědělství, vzdělávání, vědy a techniky, a také o celních kontrolách, což by mohlo být přínosem pro uruguayský vývoz masa.

Uruguay je jednou z mála zemí, která má s Čínou obchodní přebytek, který se loni zdvojnásobil na 1,5 miliardy dolarů ze 766 milionů dolarů v roce 2021.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.