EU dala společnosti Google rekordní pokutu 2,7 miliardy dolarů

Reuters. Evropská unie nakonec potrestala společnost Google obří pokutou 2,7 miliard dolarů. Pokuta je výsledek celkově tří protikartelových vyšetřování, které EU proti americké korporaci vedla, a to ve věci nadvlády společnosti ve vyhledání a v chytrých telefonech. Jedná se o největší pokutu, kterou EU zatím udělila v podobném případě.

V roce 2009 dala EU pokutu společnosti Intel, ve výši 1 miliardy dolarů v podobném protikartelovém vyšetřování vedením proti jedné společnosti.

Podle Evropské komise má nyní Google 90 dní na to, aby přestala preferovat svoje vlastní obchody, nebo bude muset platit dalších 5 procent svého denního globálního obrat na základě abecedního průměru.

Reakce Googlu byla negativní a částku i důvod pro ni odmítla. Sdělila také, že bude zvažovat odvolání na základě dokumentace EU.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.