Brazílie a Německo slibují obnovení spolupráce v oblasti životního prostředí, energetické transformace a zeleného průmyslu

Brazílie a Německo slibují obnovení spolupráce v oblasti životního prostředí, energetické transformace a zeleného průmyslu

Německo a Brazílie budou v budoucnu těsněji spolupracovat, například v boji proti změně klimatu a při dekarbonizaci průmyslu. Na druhých německo-brazilských mezivládních konzultacích podepsal kancléř Olaf Scholz s prezidentem Lulou da Silvou „Partnerství pro sociálně spravedlivou a ekologickou transformaci“.

„Německo podporuje Brazílii v jejím cíli nulového odlesňování do roku 2030, aby ochránilo amazonský deštný prales,“ řekl kancléř Scholz. „Spojuje nás ochrana klimatu, která je prospěšná pro všechny.“ Německo pomůže v Brazílii vybudovat klimaticky neutrální průmysl a bude investovat do výzkumu v oblasti klimatu, dočteme se na webu německé vlády.

Podle Scholze je důležité, že tato změna bude úspěšná pouze tehdy, pokud bude sociálně spravedlivá. Německo by proto pomohlo vytvořit v Brazílii prosperitu a pracovní místa. „Pod hlavičkou našeho nového transformačního partnerství dnes odpovědní ministři podepsali dobrou desítku prohlášení o záměru uvést toto partnerství v život,“ uvedl spolkový kancléř.

Hlubší spolupráce se plánuje například v oblasti zeleného vodíku. „Zde spojujeme potenciál Brazílie se zájmem Německa o zelený vodík, abychom vytvořili společný projekt, který bude prospěšný pro všechny, a to i z hospodářského hlediska,“ zdůrazni kancléř. Německo chce také posílit rozvoj místních hodnotových řetězců v Brazílii prostřednictvím ekologicky šetrné těžby a zpracování surovin.

Řeč byla také o dohodě mezi EU a Mercosurem.

„V zájmu využití obrovského potenciálu, který se skrývá v obchodních a hospodářských vztazích, podporují Brazílie a Německo uzavření dohody EU-Mercosur,“ uvedl kancléř.

Společné dohody, jako je dohoda Mercosur, přinášejí hospodářské výhody oběma stranám, vytvářejí a zajišťují pracovní místa a investice. Podporují také sociální a ekologické standardy. Německá vláda dbá na to, aby volný obchod byl spravedlivý, sociální a ekologický. To zaručuje prosperitu a udržitelný hospodářský růst.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.