Nedostatek střelného prachu zvýší ceny munice, tvrdí americko-český výrobce

Jeden z hlavních výrobců munice varoval před globálním nedostatkem střelného prachu.

Společnost Vista Outdoor, která vlastní společnosti vyrábějící střelné zbraně, uvedla, že brzy dojde ke globálnímu nedostatku střelného prachu, což povede ke zvýšení cen zbraní, uvedl Newsweek.

Informace se objevila v dopise viceprezidenta pro prodej Bretta Nelsona. Společnost pravost dokumentu potvrdila. Podle listu ji dodavatelé informovali o „bezprecedentní poptávce“ a „očekávaném celosvětovém nedostatku střelného prachu“. V důsledku toho se plánuje zvýšení cen brokovnic a pušek o 1-7 %, ručních zbraní o 1-5 % a střeliva o 1-7 %.

Vista Outdoor vlastní i firmy Federal Ammunition a Remington, které vyrábějí munici. V říjnu letošního roku se objevila informace, že je kupuje česká zbrojařská firma Czechoslovak Group, která v budoucnu plánuje i fúzi se svou další americkou akvizicí Colt CZ.

Ceny střeliva začaly růst již v roce 2020, kdy byl narušen dodavatelský řetězec v důsledku pandemie COVID-19. V roce 2022 se země potýkaly s nedostatkem střeliva v důsledku konfliktu na Ukrajině, ke kterému se v roce 2023 přidal ještě konflikt mezi Izraelem a Gazou.

Společnost Vista Outdoor je vlastníkem přibližně 40 značek sportovních, outdoorových a střeleckých produktů. Do března 2024 má dodat na Ukrajinu 1 milion kusů střeliva.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.