Švýcarsko vyvíjí nové antibiotikum účinné proti rezistentním bakteriím

Nová třída antibiotik vyvinutá ve Švýcarsku vykázala v prvních studiích slibné výsledky v boji proti bakteriím odolným vůči antibiotikům.

V posledních letech jsme čím dál častěji informováni o pokračující rezistenci bakterií na antibiotika. Nadužívání antibiotik a jejich využívání při krmení v zemědělství jsou kritizovaným problémem. Podle vědců je situace alarmující a při léčbě bakteriálních infekcí často přestávají fungovat i velmi silná antibiotika, která byla dříve v léčbě považována za jistotu. Nová třída antibiotik byla nyní vyvinuta výzkumníky z farmaceutické společnosti Roche v Basileji. Výsledky testů jsou slibné, k praktickému využití má však ještě dost daleko. Podle studie zveřejněné ve středu ve vědeckém časopise Nature byla nově vyvinutá účinná látka nazvaná zosurabalpin účinná v laboratoři a u myší proti bakterii Acinetobacter baumannii, která je odolná vůči antibiotikům a je typickým nemocničním mikrobem, který může způsobit například zápal plic.

Nová účinná látka je zaměřena na tuto obzvláště znepokojující bakterii. Ta totiž patří mezi tzv. gramnegativní bakterie, které jsou obklopeny vnitřní a vnější membránou, jež je pro většinu antibiotik obtížné překonat. Opakovaně pak vede k propuknutí infekcí na jednotkách intenzivní péče po celém světě. Vědci ve své studii zdůraznili, že rezistence vůči antibiotikům se v posledních desetiletích stala akutní hrozbou pro zdraví. “Jakákoli nová třída antibiotik, která by byla schopna léčit infekce způsobené multirezistentními bakteriemi, jako je například Acinetobacter baumannii rezistentní vůči karbapenemům, by znamenala velký průlom,” uvedl na dotaz tiskové agentury Keystone-SDA Michael Lobritz ze společnosti Roche, který se na studii podílel. K tomu, abychom věděli, zda Zosurabalpin tento průlom přinese, je však zapotřebí dalších studií.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.