Polská vláda je proti pokračování liberalizovaných pravidel pro zemědělské vývozy z Ukrajiny

Komise chce odstranění bariér prodloužit o rok a většina komisařů tento krok podporuje.

Nová polská vláda nedá Evropské komisi souhlas k prodloužení zvláštní obchodní politiky vůči Ukrajině. Řekl to náměstek ministra zemědělství Michał Kołodziejczak a naznačil, že navzdory rozdílným názorům v mnoha otázkách se vláda Donalda Tuska bude v tomto případě držet linie stanovené jejími předchůdci.

Podle informací v médiích chce Evropská komise prodloužit pozastavení všech cel, kvót a opatření pro vývozy z Ukrajiny až do roku 2025.

Děje se tak navzdory snahám komisaře pro zemědělství Janusze Wojciechowského, který se staví proti prodloužení liberalizovaných obchodních pravidel pro Ukrajinu. Wojciechowski poukazuje na devastující důsledky tohoto rozhodnutí pro domácí produkci potravin v sousedních zemích, včetně jeho rodného Polska.

Díky pozastavení platnosti obchodních bariér došlo k nekontrolovatelnému přílivu některých ukrajinských zemědělsko-potravinářských výrobků jako jsou obilí, drůbež, vejce, mražené maliny nebo jablečné džusy, a to především do zemí, které sousedí s Ukrajinou. Důsledkem je pokles cen a poptávky po produkci zemí EU.

Přesto většina ostatních komisařů tuto politiku podporuje, takže Wojciechowského námitky nebyly vyslyšeny.

Nový polský premiér Donald Tusk sice sliboval, že Polsko přivede „zpátky do Evropy“, nicméně mnozí komentátoři varovali, že realita nebude tak růžová. Náměstek ministra zemědělství dal na síti X najevo, že Polsko se drží v zemědělských vývozech politiky předchozí vlády: „Polsko nepodpoří Evropskou komisí prosazovaný návrh prodloužení liberalizace obchodu s Ukrajinou za současných podmínek, které ohrožují polské zemědělce“, napsal Kołodziejczak.

Ministr zemědělství Czesław Siekierski měl o budoucnosti obchodu EU s Ukrajinou jednat s komisařem EU pro obchod Valdisem Dombrovskisem. Siekierski i Wojciechowski očekávali, že Komise zavede množstevní omezení na dovoz ukrajinského cukru a drůbežího masa. Nicméně podle bruselských médií Dombrovskis měl na jednání přijít s tím, že žádná taková omezení zavedena nebudou.

 

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.