Angola kvůli sankcím vyřadila Rusko z projektu těžby diamantů

Angolské úřady se již několik měsíců snažily zbavit ruské účasti ve společném podniku.

Angolská vláda kvůli západním sankcím požaduje, aby ruská společnost Alrosa odstoupila z projektu těžby diamantů Catoca. Od 1. ledna letošního roku zavedly země G7 a EU omezení na dovoz neprůmyslových diamantů vyrobených nebo zpracovaných v Rusku, jakož i diamantů tam vytěžených, ale zpracovaných ve třetích zemích. Skupina G7 uvalila sankce také na ruskou společnost Alrosa a jejího ředitele.

Diamantový důl buduje společnost Sociedade Mineira de Catoca, kterou z 41 % vlastní angolská národní společnost Endiama a podobný podíl vlastní i Alrosa. Dalších 18 % akcií drží společnost LL International Holding B.V.

Podle místních médií se již několik měsíců snažily angolské úřady zbavit ruské účasti ve společném podniku, protože vytěžené diamanty se pro prodej staly „toxickými“. Ganga Junior, prezident společnosti Endiama, uvedl, že mnoho bank odmítá kvůli ruskému spoluvlastnictví se společností spolupracovat.

Ruská firma Alrosa je připravena projekt opustit pouze pod podmínkou peněžní kompenzace za svou investici. Angolská vláda však možnost kompenzačních plateb vyloučila s tím, že důl je „dědictvím Angoly“, a proto země nikomu nic nedluží. Firma Alrosa je podle angolské strany povinna odejít „okamžitě a bez jakýchkoli požadavků“.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.