Francie je proti dohodě EU s Mercosurem

Uprostřed protestů zemědělců nový francouzský premiér znovu odmítl dohodu o volném obchodu mezi EU a seskupením čtyř jihoamerických zemí.

Francouzský premiér Gabriel Attal minulý pátek prohlásil, že Francie nesouhlasí s dohodou o volném obchodě mezi latinskoamerickým blokem Mercosur a Evropskou unií. Potvrdil tak postoje předchozích vlád v kontextu právě probíhajících protestů francouzských zemědělců.

Evropská komise jedná jménem 27 členských zemí o závěrečných částech obchodní a politické dohody s Argentinou, Brazílií, Uruguayí a Paraguayí. Dohodu, která byla domluvena v roce 2018 po dvou desetiletích jednání, musí před jejím podpisem schválit všechny členské státy.

„Francie je jasně proti … podpisu smlouvy s Mercosurem,” řekl Attal a prohlásil, že francouzský prezident Emmanuel Macron „byl vždy proti“ této smlouvě. Attal dále zdůraznil, že cílem jeho politiky je ochránit francouzské zemědělce.

Mercosur vznikl v roce 1991 jako společný trh čtyř zemí Jižní Ameriky: Argentiny, Brazílie, Uruguaye a Paraguaye.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.