Senegal: slzný plyn proti demonstrantům a odložené volby

Policejní v těžkooděnci rozháněli protesty v senegalském hlavním městě, stříleli slzný plyn a obklíčili Národní shromáždění.

Pořádkové síly Senegalu se 4. a 5. 2. pustily do rozhánění demonstrantů, které rozčílil odklad prezidentských voleb původně plánovaných na 25. února. Policie před parlamentem použila slzný plyn a zatýkala, aby potlačila asi 100 protestujících.

Důvod nepokojů obyvatelstva? Zákon navrhující odklad voleb, který mají nyní projednávat zákonodárci. Plánovaný krok vedení země přeložit volby z konce února na 25. srpna a prodloužit tak mandát prezidenta Mackyho Salla vyvolává obavy a kritiku.  Znamená totiž odklon od historie volební stability v Senegalu. Rozsáhlé protesty veřejnosti proti odkladu vyvolaly obavy, že zemi čekají násilné protesty, podobné těm, které průběžně propukaly kvůli obavám, že se Sall bude ucházet o třetí funkční období, a kvůli údajnému odsunutí opozičního vůdce Ousmaneho Sonka na vedlejší kolej. Několika významným představitelům opozice, včetně Sonka, bylo znemožněno kandidovat na prezidenta, což podnítilo nespokojenost a odpor.

K urychlenému vyhlášení nového termínu voleb vyzvala Senegal Africká unie spolu s regionálními orgány a západními vládami. Jaký důvod mělo vedení země k tomuto odkladu? Sall uvedl, že volby odložil kvůli sporu o kandidátní listinu a údajné korupci v ústavním orgánu, který se seznamem zabýval. Proti odkladu, který některé opoziční skupiny a skupiny občanské společnosti označily za “institucionální převrat”, se ozývají velmi silné hlasy.

Nejvíce se odklad nelíbí odstaveným představitelům opozice. Někteří uchazeči uvedli, že budou pokračovat v kampaních, které začaly o víkendu. Jiní slíbili, že odklad napadnou u soudu. Vedení země však politické protesty potlačuje velmi vehementně. Nejméně dvě prezidentské kandidátky byly zadrženy, když v neděli policie v těžkooděncích rozháněla protesty v Dakaru, střílela slzný plyn a obklíčila účastníky.

Ilustrační foto: Autor-Rignese, CC BY-SA 3.0.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.