Mexiko vyzváno k ambicióznímu přepracování Severoamerické dohody o volném obchodu

Financial Times. Mexická vláda je tlačena do ambiciózní modernizace NAFTA. Prezidenti USA a Mexika se sejdou v rámci G20 v Hamburku. Jeden z vyjednavačů uvedl, že NAFTA 2.0 by měla z Mexika udělat exportní platformu pro blok Severní Ameriky. Zakomponován nemá být jen zpracovatelský průmysl, ale také energie, doprava a infrastruktura. S cílem, aby se posílila konkurenceschopnost proti Evropě a Asii.

Mexiko se prý nemůže omezit jen na malé vyjednávání. Modernizace dohody má začít asi v polovině srpna. Je prý potřeba, aby Mexiko využilo situace a přišlo s něčím jiným. Trump ovšem upozorňuje na deficit USA s Mexikem ve výši 64 mld. dolarů, což je podle něj důkaz, že NAFTA je „nejhorší dohoda všech dob.“ Jen o vlásek NAFTA unikla stáhnutí se USA z dohody. Ale nakonec byl přesvědčen, aby to s dohodou ještě zkusil.

Luis de la Calle, původní vyjednavač za Mexiko zdůrazňuje, že pozornost se věnuje tomu, co chce USA, ale jen málo tomu, co chtějí Kanada a Mexiko. Jenže je zde časový tlak, takže může dojít jen na dodatky, např. u pravidel původu – tj. kolik ze zpracovatelského produktu musí přijít z daného regionu, aby si mohl nárokovat bezcelní zacházení, ale také zahrnutí obchodů, které v roce 1994 neexistovaly a která se týkají ochrany duševního vlastnictví.

Mexiko jasně naznačilo své nepřekročitelné požadavky – žádná cla. Ale hraje opatrně s tím, že raději žádnou dohodu, než novou špatnou. A spíše se držet pravidel WTO.

Také ostatní analytici uvádějí, že Mexiko je v tvrdé defenzívě a chce prostě potvrdit status quo. Někteří naopak tvrdí, že se Mexiko a Kanada chovají chytře – čekají s čím, asi v polovině července, přijdou USA. Mexičané se zdá se už smířili s tím, že jakákoliv změna bude Trumpem vydávána jako triumf jeho agendy America First, a to na úkor Mexika. Ale Mexiko je druhým největším trhem pro americké zboží a za pět let bude největší. Což znamená, že zranit Mexiko je také zranit USA.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.