Jazzová neděle Jana Schneidera: Alone Together, Blue Skies a Lysergicfunk

Jan Schneider a jeho průvodce jazzovou hudbou dnes nabídne k tradičnímu nedělnímu poslechu další tři jazzové skladby.

Dnes nejprve nabízím k příjemnému naladění krásnou basičku! Japonský pianista Masaru Imada a česko-americký kontrabasista George Mraz (Jiří Mráz), to je předzvěst titulu skladby Arthura Schwartze a Howarda Dietze Alone Together. Tento styl hraní vynesl Mráze mezi elitu světových jazzových basistů, a není vůbec divu.

Tři tenorsaxofonisté – Al Cohn, Bill Perkins a Richie Kamuca – nahráli v roce 1955 skladbu Irvinga Berlina Blue Skies. Všechno je krásné – motiv, barvy i souhra. Doprovod tvoří pianista  Hank Jones , kytarista Barry Galbraith, basista John Beal a bubeník Chuck Flores.

Japonské překvapení – bubeník Akira Ishikawa a jeho Count Buffalos doprovázejí Rinsyoe Kidu, virtuóza na šamisen ve skladbě Lysergicfunk. Zaujalo mě nádherně rozšířené zvukové pole i improvizační prostor. A ta pěkná basa mi připomíná nejlepší anglické beatové basisty – holt, takhle se hrálo v sedmdesátých letech!

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.