Americké sankce znemožnily dodávku nových lodí do ruského závodu na LNG

Firma Novatek PJSC nebude moct pronajmout nová plavidla pro obsluhu svého projektu Arctic LNG 2.

Podle informací japonské společnosti Mitsui OSK Lines jsou díky americkým sankcím ohroženy dodávky specializovaných lodí pro ruské zařízení na zkapalněný zemní plyn. Kvůli omezením ze strany USA už japonská společnost nemůže ruské straně pronajmout tři lodě pro projekt Arctic LNG 2.  Pokusit se o prodej lodí by mohlo být podle slov prezidenta japonské firmy Takešiho Hašimota náročné.

Pro Rusko je spuštění tohoto projektu velmi důležité, nicméně zasáhly ho sankce USA. Provozovatel firmy Novatek PJSC počítal s tím, že plavidla japonské výroby budou sloužit k přepravě paliva ze závodu na LNG.

„Naším smluvním závazkem je, že pokud nebudeme moci poskytovat služby Arcticu 2, musíme naše plavidlo Arcticu 2 prodat,” řekl Hašimoto. „Existuje však sankce, která říká, že bychom tento obchod s Arcticem neměli uzavírat. Takže je to trochu komplikované.“

Společnost Novatek již odložila první plavbu a snaží se najít kupce. Zámořští partneři v projektu Arctic LNG 2, včetně japonské společnosti Mitsui & Co. a francouzské TotalEnergies SE, oznámili, že jejich neúčast v projektu je otázkou vyšší moci.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.