Zemědělci ze střední a východní Evropy se spojí v protestu proti zemědělské politice EU

Zemědělské organizace ze šesti zemí regionu chystají 22. února protest na hranicích a požadují od EU konkrétní kroky na zlepšení situace evropského zemědělství.

Agrární komora České republiky předala během jednání zemědělských organizací v polském Otrębusy ve dnech 12. a 13. února 2024 eurokomisaři pro zemědělství Januszi Wojciechowskému požadavky na pomoc českému, potažmo evropskému zemědělství. Podpořily je delegace zemědělců Slovenska, Maďarska, Polska, Litvy, Lotyšska a důrazně požádaly eurokomisaře o okamžité řešení pokřiveného evropského trhu způsobeného bezcelními dovozy komodit z Ukrajiny, environmentálními ambicemi či neúnosně přebujelou byrokracií a náročnou administrativou.

Vedle toho tyto agrární organizace vyzvaly ve společném komuniké zemědělce, aby dali najevo svou nespokojenost a vyjeli v protestních kolonách 22. února 2024 k hranicím, kde se potkají s protestujícími farmáři z dalších zemí.

Zemědělské organizace z Česka, Polska, Maďarska, Slovenska a Litvy a Lotyšska se také shodly na požadavcích, které byly tlumočeny eurokomisaři pro zemědělství. Tyto požadavky zahrnují následující otázky:

1) Zemědělci se potýkají s narušením hospodářské soutěže a nízkými cenami zemědělských komodit, které se v řadě případů pohybují pod evropským průměrem. Tuto situaci zhoršuje bezcelní dovoz zemědělských komodit z Ukrajiny, které místo třetích zemí končí na evropském trhu a deformují jej. Ukrajinská produkce nemusí splňovat vysoké evropské standardy, a je tak pro překupníky levnější a výhodnější, i když nemusí být kvalitní. Zemědělci EU jsou solidární s ukrajinskými pěstiteli, ale nemůže to být na úkor českých, potažmo evropských zemědělců. Je nezbytné přebytečné komodity odčerpat z evropského trhu nebo zajistit jejich zpracování, například do biopaliv.

2) Náklady na produkci zvyšují stále nová pravidla, která zavádí Evropská unie a na národní úrovni je ještě zpřísňujeme. Současně ale nejsou zemědělcům nabízeny adekvátní kompenzace za jejich plnění. Patří k nim přehnané environmentální ambice formulované v Zelené dohodě pro Evropu neboli Green Dealu. Zemědělci vítají opatření, která přispějí ke zlepšení stavu životního prostředí, na němž závisí jejich práce. Potřebují k tomu ale mít k dispozici adekvátní nástroje tak, aby byl chod hospodářství i nadále udržitelný.

3) Zemědělci napříč Evropou čelí přebujelé byrokracii, kvůli které jim přibývá povinností. Každá reforma Společné zemědělské politiky Evropské unie slibuje zjednodušení a motivační podmínky pro zemědělské hospodaření, nicméně ve finále se s každou revizí zvyšuje byrokratická zátěž a zemědělce to odrazuje od pokračování ve výrobě potravin. Například jen mezi lety 2022 a 2023 vzrostl počet kontrol zhruba dvojnásobně. Je třeba zásadně přepracovat systém dotačních podpor zemědělství tak, aby byl srozumitelný, předvídatelný a spravedlivý.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.