Evropské korporace v prohlášení pro Evropskou komisi požadují „průmyslovou dohodu“

Více než 70 společností z celé Evropy se spojilo, aby od Evropské komise a členských států požadovalo průmyslovou dohodu, protože se obávají, že zaostanou za konkurencí v USA a Číně, píše hospodářský list Handelsblatt.

Společnosti společně sepsaly Antverpskou deklaraci – plán, který má doplnit stávající Zelenou dohodu Komise – s cílem zachovat kvalitní pracovní místa pro evropské pracovníky. Za deklarací stojí především společnosti z energeticky náročných odvětví, jako jsou chemický průmysl, ocelářství a výroba stavebních materiálů. V rámci dokumentu firmy požadují řadu zásahů, od využití pobídek ze strany států EU na vnitřním trhu na podporu využívání zelených technologií až po uvolnění restriktivních předpisů na úrovni EU, informuje web Clean Energy Wire.

Obavy, že se EU v budoucnu stane nekonkurenceschopnou, se soustředí na rostoucí vývoz z Číny a miliardové finanční iniciativy v USA, které mají přilákat investice do zelených technologií, píše Handelsblatt. „Pokud se politika nezmění, Evropa ztratí ještě více průmyslových podniků,“ řekla listu Handelsblatt Karen McKeeová, viceprezidentka společnosti Exxon Mobil. Z 20 miliard dolarů, které ropná společnost plánuje investovat do ekologických technologií, nepůjde žádná do EU, protože předpisy bloku jsou podle společnosti příliš složité.

V poslední době se ozývají hlasy z průmyslu, které kritizují Komisi za to, že se svou ambiciózní klimatickou politikou zachází příliš daleko, což vedlo nového komisaře EU pro klima Wopkeho Hoekstru ke slibu, že bude průmyslu více naslouchat.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.