Milei podpořil Trumpa

Krátce před vystoupením v USA jednal argentinský lídr s americkým ministrem zahraničí Antony Blinkenem.

Argentinský prezident Javier Milei se během konference amerických konzervativců setkal s Donaldem Trumpem a vyjádřil naději, že se Trump vrátí do Bílého domu. Milei také přednesl profesorskou přednášku o ekonomice.

Milei, který je libertarián a v listopadu vyhrál prezidentské volby v Argentině, se o víkendu na konferenci Konzervativní politické akce u Washingtonu setkal s Trumpem v zákulisí, kde ho přivítal výkřikem „Prezidente!“, jak ukázalo video Trumpova poradce Dana Scavina. „Byl jste velmi skvělý prezident a doufám, že jím budete znovu,“ řekl Milei,  který se o den dříve v Buenos Aires setkal s americkým ministrem zahraničí Antony Blinkenem.

Milei zvolil přednesl hodinovou přednášku o tom, proč jsou neoklasická ekonomie a postmarxismus chybné. Milei  v ní připomněl „Lockovu teorii přivlastňování“, „Hayekův trh jako objevnou proceduru“ a přidal výpady, které měly „dráždit keynesiánce.“ Jeho španělsky pronesená přednáška skončila apelem na boj za svobodu.

Návštěva argentinského prezidenta na konferenci, která se stala magnetem pro-trumpovských republikánů, by mohla zhoršit Mileiovy vztahy s Bidenovou administrativou. Mileiův mluvčí Manuel Adorni minulý týden v odpovědi na otázku ohledně načasování návštěvy novinářům nicméně řekl: „Neexistuje žádná možnost, že by cokoli mohlo pošramotit naše vztahy se Spojenými státy.“

Milei se sice svým libertariánským smýšlením řadí spíše do tradičního tábora Republikánské strany, ale nemůže si dovolit znepřátelit si současnou demokratickou administrativu: Argentina počítá s podporou USA u Mezinárodního měnového fondu pro svůj program ve výši 44 miliard dolarů.

Psali jsme:

Ilustrační foto: Autor -By Casa Rosada (Argentina Presidency of the Nation), CC BY 2.5 ar.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.