Evropská komise nabízí možnosti zjednodušení s cílem snížit zátěž zemědělců v EU

Evropská komise 22. února zaslala belgickému předsednictví dokument, v němž jsou nastíněna první možná opatření, která by pomohla snížit administrativní zátěž, jež doléhá na bedra zemědělců.

V dokumentu, který bude projednán s členskými státy na zasedání Rady pro zemědělství 26. února, je uvedena řada krátkodobých a střednědobých opatření, která lze přijmout k dosažení zjednodušení. Bude sloužit jako základ pro diskusi a společný postup se zeměmi EU.

Opatření uvedená v dokumentu zohledňují příspěvky vnitrostátních správních orgánů, hlavních zemědělských organizací EU a zemědělského výboru Evropského parlamentu. Dokument o zjednodušení naplňuje závazek předsedkyně von der Leyenové, který učinila na zasedání Evropské rady dne 1. února 2024.

Model provádění současné společné zemědělské politiky (SZP), založený na strategických plánech SZP, o nichž se rozhoduje a které se provádějí na vnitrostátní úrovni, již představuje krok vpřed, pokud jde o zjednodušení a subsidiaritu ve srovnání s předchozím obdobím. Členské státy hrají klíčovou roli v tom, aby administrativní zátěž pro zemědělce byla omezená a přiměřená k dosažení cílů právních předpisů EU. Proto musí být každé úspěšné zjednodušení prováděno v úzké spolupráci s vnitrostátními správními orgány a samotnými zemědělci.

S ohledem na to Komise v březnu zahájí online průzkum určený přímo zemědělcům. Tato cílená konzultace pomůže zjistit hlavní zdroje jejich obav a pochopit zdroje administrativní zátěže a složitosti vyplývající z pravidel SZP i dalších pravidel EU pro potraviny a zemědělství v EU a jejich uplatňování na vnitrostátní úrovni. Tento průzkum poskytne již v létě jasnější představu o hlavních administrativních překážkách, které zemědělci vnímají a kterým čelí. Jeho výsledky budou zahrnuty do podrobnější analýzy, která bude zveřejněna na podzim 2024.

Kromě tohoto nezbytného shromažďování důkazů Komise navrhuje krátkodobá a střednědobá opatření, která by mohla přinést určitou úlevu zemědělcům, ale také vnitrostátním správním orgánům, které představují první kontaktní místo pro zemědělce a jsou odpovědné za správu a vyplácení finančních prostředků EU.

Za prvé, Komise navrhuje zjednodušit některé požadavky na podmíněnost, které musí zemědělci v EU splňovat. Ukázalo se, že soubor základních standardů – označovaných jako GAEC (dobré zemědělské a environmentální podmínky) –, které musí všichni zemědělci dodržovat, aby mohli získat podporu v rámci SZP, je za určitých okolností obtížně proveditelný.

Komise již jednala a pro rok 2024 udělila částečnou výjimku z pravidel pro půdu ležící ladem, tzv. GAEC 8. Nyní Komise navrhuje změnit pravidla týkající se prvního standardu (GAEC 1), který ukládá požadavek udržovat plochy trvalých travních porostů v EU stabilní od referenčního roku 2018. Podle tohoto požadavku by bývalí chovatelé hospodářských zvířat s rozsáhlými travními porosty, kteří byli nuceni přejít na produkci plodin na orné půdě v důsledku narušení trhu v odvětví masa a mléka, mohli být požádáni, aby svou ornou půdu přeměnili na trvalé travní porosty. Tato povinnost by mohla vést ke ztrátě příjmů dotčených zemědělců. Komise navrhuje do poloviny března tato pravidla změnit, aby se zajistilo, že budou zohledněny strukturální změny způsobené přeorientováním trhu a snížením počtu hospodářských zvířat, což zajistí, že zemědělci nebudou ve své práci postihováni, a přispěje ke snížení zátěže, neboť na trvalé travní porosty bude muset být převedeno méně ploch.

Komise rovněž přezkoumá, které zemědělské postupy je možné použít v citlivých obdobích při plnění povinnosti pokrýt půdu podle GAEC 6. Komise rovněž vyzývá všechny zúčastněné strany, aby se podělily o svůj názor na administrativní zátěž, která může být spojena s nitrátovou směrnicí. To lze učinit prostřednictvím veřejné konzultace online, která je otevřena do 8. března 2024.

Zadruhé Komise navrhuje zjednodušit metodiku některých kontrol s cílem snížit počet návštěv vnitrostátních správních orgánů v zemědělských podnicích až o 50 %. Toto opatření přímo reaguje na požadavky členských států. Komise navrhuje zefektivnit a vyjasnit způsob hodnocení kvality systému monitorování ploch. Jedná se o systém založený na automatické analýze satelitních snímků z programu Copernicus, který má snížit počet kontrol v zemědělských podnicích, pomoci zemědělcům vyvarovat se chyb a sankcí a usnadnit podávání zpráv. Díky menšímu počtu návštěv ze strany administrativy, které je třeba zvládnout, budou mít zemědělci více času věnovat se své hlavní práci.

Zatřetí Komise navrhuje vyjasnit používání pojmu vyšší moci a výjimečných okolností. Tento právní pojem umožňuje, aby zemědělcům, kteří nemohou splnit všechny požadavky SZP z důvodu výjimečných a nepředvídatelných událostí, které nemohou ovlivnit (např. v případě velkého sucha nebo povodní), nebyly ukládány sankce. Toto vyjasnění podpoří vnitrostátní správní orgány při uplatňování tohoto ustanovení a zajistí jeho jednotné uplatňování v celé Unii. Zlepší se tím také jistota získání podpory v rámci SZP pro zemědělce postižené takovými nešťastnými událostmi. Obecněji řečeno, Komise bude spolupracovat s členskými státy na stanovení možných způsobů racionalizace kontrol.

Komise ve svém dokumentu rovněž zmiňuje další střednědobá opatření, která mohou snížit zátěž pro zemědělce, zejména pro menší zemědělce, a může zvážit, zda za tímto účelem navrhne změny základních nařízení SZP, na nichž se Evropský parlament a Rada dohodly v roce 2021.

Jedním z předložených návrhů může být vyjmutí malých zemědělských podniků o rozloze do 10 hektarů z kontrol souvisejících s dodržováním požadavků na podmíněnost (GAEC). Tato výjimka by výrazně zjednodušila každodenní práci drobných zemědělců, kteří představují 65 % příjemců podpory v rámci SZP, a zároveň by zachovala environmentální ambice SZP, neboť malé farmy pokrývají pouze 9,6 % ploch, na které je podpora v rámci SZP poskytována. Pokud by navíc v polovině období došlo ke změně základních nařízení, mohly by být přezkoumány GAEC 8 týkající se půdy ležící ladem, GAEC 7 týkající se střídání plodin a GAEC 6 týkající se půdního pokryvu, aby se dále snížila zátěž pro zemědělce.

Při zvažování návrhů na zjednodušení Komise zohlednila dopady těchto návrhů na environmentální cíle a ambice společné zemědělské politiky. Zajišťují také pokračování stabilního a předvídatelného legislativního rámce pro zemědělce v EU, který vychází ze stávající SZP, jež vstoupila v platnost 1. ledna 2023. V rámci další reakce na současnou krizovou situaci v zemědělském odvětví Komise rovněž pracuje na opatřeních ke zlepšení postavení zemědělců v potravinovém řetězci a jejich ochraně před nekalými obchodními praktikami, která budou brzy představena. Vzhledem k tomu, že zemědělci jsou často nejzranitelnějším článkem potravinového řetězce, mohou tato opatření zahrnovat otázky, jako je transparentnost trhu, obchodní praktiky v hodnotovém řetězci, náklady na produkci nebo jednotnější kontrola stávajících pravidel pro dovážené zemědělské produkty.

Celá tisková zpráva je dostupná zde v angličtině.

Tip k tématu: Sledují nás 24 hodin denně, 365 dní v roce. Statkářka popsala, jak české zemědělce drtí byrokracie

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.