Francouzská policie zakročila proti odpůrcům, více než 60 lidí zatčeno

Protestující ve Francii se setkávají s podporou veřejnosti a soudržností občanů, ale i nemilosrdnými represemi ze strany složek státu.

Pomocí traktorů a balíků sena zemědělci v první březnový den na krátkou dobu zastavili dopravu na proslulé třídě Champs-Élysées poblíž Vítězného oblouku, jen kousek od Elysejského paláce, kde sídlí prezident Emmanuel Macron. Protestující uvedli, že jejich akce je zaměřena na “záchranu francouzského zemědělství” a že protestují proti podle nich příliš restriktivním pravidlům ochrany životního prostředí, konkurenci levného dovozu ze zemí mimo Evropskou unii a nízkým příjmům.

Francouzští zemědělci pokračují v blokádách silnic již celé týdny, zapalují pneumatiky a obléhají supermarkety s tím, že vyžadují další opatření a reformy, které jim vláda prozatím slíbila, jim nestačí. Francouzská policie v pátek 1.3. oznámila, že při protestu zemědělců v centru Paříže, který zablokoval dopravu v ranní špičce, zatkla 66 osob. Protesty pak nejen narušily každodenní život, ale také přitáhly pozornost pravicově populistických stran, které tvrdí, že ekologické předpisy představují existenční hrozbu pro tradiční zemědělské metody. Požadavek zemědělců na zrušení některých předpisů také vyvolal značný tlak na vedoucí představitele EU, kteří se zmítají mezi plněním environmentálních závazků a řešením bezprostředních problémů zemědělského sektoru.

Příslib reforem ze strany francouzské vlády se setkal se skepsí vzhledem k tomu, že zemědělci požadují konkrétnější opatření, která by zajistila jejich příjmy a živobytí. Farmář Axel Masson uvedl, že asi 100 jeho kolegů se od 3:00 ráno “pokojně a v souladu se zákonem” shromáždilo na kruhové tepně Paříže. Někteří z protestujících podle médií rozdávali řidičům, kteří uvízli v husté dopravě kolem Vítězného oblouku, pytle s bramborami. Několik z nich bylo viděno, jak si před zatýkáním povídají s policisty.” Odborový syndikát zemědělců Koordinace venkova symbolicky a pokojně přebírá Vítězný oblouk,” uvedl dříve svaz zemědělců v prohlášení na sociální síti X a dodal, že jde o volání po “záchraně” zemědělství ve Francii. Organizace “chce rychle jednat, aby zachránila 45 % francouzských zemědělských podniků, které jsou ve finanční tísni”. Masson uvedl, že zemědělci položili věnec na památku svých kolegů, které finanční potíže dohnaly k sebevraždě, a dodal: “Stát nás nikdy nevyslyšel”.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.