Němečtí konzervativci v návrhu volebního programu EU požadují zrušení zákazu automobilů se spalovacími motory

Podle návrhu manifestu pro nadcházející volby do Evropského parlamentu chce německá aliance středopravicových konzervativních stran CDU/CSU zvrátit zákaz používání nových automobilů se spalovacími motory od roku 2035, o kterém EU rozhodla v loňském roce.

„Chceme zrušit zákaz spalovacích motorů a zachovat špičkovou německou technologii spalovacích motorů a dále ji rozvíjet technologicky neutrálním způsobem,“ uvádí se v návrhu, do kterého nahlédl server Clean Energy Wire. Hlavní roli by přitom hrála syntetická paliva. Křesťanskodemokratická unie bývalé kancléřky Angely Merkelové a její sesterská strana z Bavorska (Křesťansko-sociální unie) mají v současné době společně největší podíl německých poslanců v Evropském parlamentu a vedou také v průzkumech před volbami, které se uskuteční 9. června. Tyto strany rovněž podporují jadernou energii, což v posledních měsících vyjádřily na celostátní úrovni. „Pro nás energetický mix zahrnuje všechny obnovitelné zdroje energie i jadernou energii – bez této možnosti se v současné době neobejdeme,“ uvádí se v návrhu. Ten rovněž shrnuje mnoho známých postojů CDU/CSU – všechny jsou zaměřeny na udržení konzervativního voličského jádra, upozornily noviny Berliner Zeitung. Nadále například požaduje lepší ochranu hranic před nelegální migrací a CDU a CSU chtějí, aby azylové řízení bylo přeneseno do bezpečných třetích zemí mimo Evropu. Má být snížena byrokracie a uzavřeny dohody o volném obchodu EU s USA, Jižní Amerikou a asijsko-pacifickým regionem.

Pětadvacetistránkový dokument, který zmiňuje také bezpečnostní situaci v Evropě, má být přijat na společném zasedání předsednictev obou stran 11. března v Berlíně.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.