Ministři Ruska a Nigérie jednali v Moskvě

Ministři zahraničí Ruska a Nigérie jednali v Moskvě o budoucích vztazích mezi oběma zeměmi.

Zatímco od západu Rusko čelí kritice kvůli válce na Ukrajině, zvyšuje svůj vliv na globálním jihu a zlepšuje vztahy s tamními zeměmi. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov 6. března jednal v Moskvě se svým nigérijským protějškem Yusufem Tuggarem, kdy sdělil, že Moskva považuje Nigérii za klíčového partnera na africkém kontinentu. Lavrov rovněž uvedl, že Rusko bude i nadále poskytovat pomoc zemím v oblasti Sahary a Sahelu s cílem zvýšit jejich bojeschopnost. Tento přeshraniční region, který zahrnuje Mali, Burkinu Faso, Čad, Niger a Guineu, je totiž) již několik let sužován politickou nestabilitou a násilnostmi, kdy v posledním desetiletí v regionu rostla moc a vliv džihádistických skupin napojených na al-Káidu a Islámský stát. “Rusko poskytne zemím regionu pomoc při zvyšování bojeschopnosti jejich národních ozbrojených sil, bezpečnostních sil a donucovacích orgánů, aby mohly čelit přetrvávajícím hrozbám,” uvedl Lavrov.

Rusko ve svém jednání s Afrikou chce pokračovat a prohlubovat vztahy. Ještě letos se má v Soči uskutečnit setkání s africkými ministry zahraničí. Ministr zahraničí Nigérie Tuggar po jednání se Sergejem Lavrovem prohlásil: “Rozhovory byly velmi plodné a smysluplné. Vztahy mezi Nigérií a Ruskem jsou bezpochyby historické. Máme vytvořenou společnou komisi, mezi oběma zeměmi se brzy uskuteční schůzka. A v jejím rámci bude vyvinuto několik úsilí ke zlepšení obchodních vztahů, ke zlepšení vojenské spolupráce. Máme samozřejmě komisi, která bude brzy ustavena. Zde všude máme spolupráci vis-a-vis – jaderná věda, která má různé aplikace, energetika, v oblasti medicíny a tak dále a tak dále,” řekl na tiskové konferenci. Ministr zdůraznil, že Nigérie bude rozvíjet vojenskou spolupráci s Ruskem, ať se bude dít cokoli. “Vztahy se budou i nadále rozvíjet. Cítíme, že jsme ve správné pozici, abychom měli s Ruskem velmi silný strategický vztah,” řekl Tuggar.

Ilustrační foto: Autor – Mid.ru

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.