Vytvoření podmínek k mírovým jednáním neleží jen na Ukrajině, říká Vatikán

Vatikánský šéfdiplomat musel vysvětlovat slova papeže Františka o hledání míru na Ukrajině.

Vatikánský státní sekretář kardinál Pietro Parolin v úterý deníku Corriere della Sera vysvětlil, že Vatikán skutečně naléhá na příměří na Ukrajině, nicméně „v první řadě by to měl být agresor, kdo přestane střílet“. Parolin italskému deníku řekl: „Jak připomněl ředitel vatikánského tiskového úřadu, když citoval slova Svatého otce z 25. února, papežova výzva zní, aby ‚byly vytvořeny podmínky pro diplomatické řešení při hledání spravedlivého a trvalého míru.‘ V tomto smyslu je zřejmé, že vytvoření takových podmínek není odpovědností pouze jedné ze stran, ale obou, a první podmínkou se mi zdá být právě ukončení agrese. Nikdy nesmíme zapomínat na kontext, v tomto případě na otázku adresovanou papeži, který ve své odpovědi hovořil o vyjednávání a zejména o odvaze vyjednávat, což nikdy neznamená kapitulaci. Svatý stolec sleduje tuto linii a nadále vyzývá k ‚příměří‘ – přičemž zastavit palbu by měli v první řadě agresoři – a tedy k zahájení jednání. Svatý otec vysvětluje, že vyjednávání není slabost, ale síla. Není to odevzdání, je to odvaha. A říká nám, že musíme brát větší ohled na lidské životy, na statisíce lidských životů, které byly obětovány v této válce v srdci Evropy. To jsou slova, která platí jak pro Ukrajinu, tak pro Svatou zemi a pro další konflikty, které zachvátily svět.”

Nejbližší papežův spolupracovník se tak vyjádřil k víkendovým slovům papeže Františka, o kterých jsme informovali. Papež v rozhovoru pro švýcarskou televizi uvedl, že zahájení jednání se nerovná kapitulaci, jeho slova však vzbudila velmi hlasité reakce a byla vykládána jako nabádání, aby se Ukrajina vzdala.

Kardinál Parolin se nyní pokusil situaci uklidnit a objasnit Františkovy výroky, opakoval, že papež chce „vytvořit podmínky pro diplomatické řešení při hledání spravedlivého a trvalého míru“. Vatikánský ministr zahraničí dále uvedl, že „válka rozpoutaná proti Ukrajině nebyla důsledkem přírodní katastrofy“, ale lidského rozhodnutí.

Jak uvedla agentura Reuters, ukrajinské ministerstvo zahraničí si v pondělí předvolalo papežského nuncia v zemi, aby vyjádřilo „zklamání“ z předchozích Františkových komentářů, že by Ukrajina měla „projevit odvahu bílé vlajky“ a zahájit rozhovory s Ruskem o ukončení dva roky trvající války.

Celý rozhovor v italštině ZDE.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.