„EU musí urychleně reformovat kapitálové trhy, aby podpořila soukromé investice,“ míní Scholz

EU musí urychlit reformu pravidel kapitálového trhu, aby pomohla uvolnit soukromý kapitál a zajistit tak odolnost a technologickou konkurenceschopnost bloku, prohlásil německý kancléř Olaf Scholz na konferenci v Berlíně.

Regulační překážky znevýhodňují evropské společnosti, protože podniky v USA mohou prostřednictvím kapitálového trhu získávat velké částky, přestože ještě nedosahují zisku, řekl Scholz na konferenci Evropa 2024, kterou v Berlíně uspořádalo několik novin. „Evropský finanční kapitalismus nefunguje,“ prohlásil kancléř a dodal, že EU musí „udělat skok kupředu“ ve svém pokračujícím úsilí o vybudování unie kapitálových trhů bloku, uvedl portál Clean Energy Wire.

Byrokracie a nedostatek finančních prostředků jsou hlavními překážkami pro to, co mnozí považují za nezbytné investice do infrastruktury a technologií, které mají Evropě zajistit vedoucí úlohu v klimaticky neutrální budoucnosti. Německý ministr hospodářství Robert Habeck opakovaně vyzval k větší rychlosti v zemi, aby si zajistila místo klíčové lokality pro průmysl v budoucnosti. Nedávno uvedl, že tlak na Německo se zavedením zákona o snižování inflace v USA jen zvýšil.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.