Zpráva OSN: více než 2 miliardy lidí nemají přístup k nezávadné pitné vodě

Organizace spojených národů v nové zprávě varuje, že rostoucí nedostatek vody ve světě podněcuje další konflikty a přispívá k nestabilitě v regionech.

Podle nové zprávy Organizace spojených národů zveřejněné u příležitosti Světového dne vody žije stále 2,2 miliardy lidí bez přístupu k nezávadné pitné vodě  a 3,5 miliardy lidí nemá přístup k důstojným hygienickým zařízením. Zpráva OSN s názvem “Voda pro prosperitu a mír” zdůrazňuje, že napětí kvůli nedostatku vody zhoršuje konflikty po celém světě. “Domnívám se, že situace je opravdu náročná,” varuje Lifeng Li, ředitel odboru organizace pro půdu a zemědělství FAO sídlícího v Římě. Lifeng upozorňuje, že bez vody nejsou potraviny, udržitelný rozvoj, zemědělství a nefunguje ani mnoho různých hospodářských odvětví. Mezi země nejvíce postižené nedostatkem vody pak patří Zimbabwe, které se podle Lifenga od loňského roku potýká s extrémním suchem. Neúroda a hlad by mohly ohrozit hladem celé dva miliony obyvatel Zimbabwe. Tato země, stejně jako někteří její jihoafričtí sousedé bojuje s ničivým suchem, které zřejmě souvisí s jevem El Niño a s klimatickými změnami. Pesimistická očekávání odhadují, že úroda kukuřice v Zimbabwe se v roce 2024 sníží o polovinu na 1,1 milionu tun.

Prvními oběťmi nedostatku vody jsou podle OSN dívky a ženy, a to zejména ve venkovských oblastech, kde mají hlavní odpovědnost za shromažďování zásob. Několik hodin denně strávených sháněním vody spolu s nedostatkem bezpečných hygienických zařízení navíc přispívá k tomu, že dívky předčasně ukončují školní docházku. “Nedostatek vody nejenže rozdmýchává geopolitické napětí, ale také ohrožuje základní práva jako celek, například tím, že výrazně zhoršuje postavení dívek a žen,” uvádí šéfka UNESCO Audrey Azoulayová. Problém není jen v tom, že vážnému riziku žízně a hladu jsou vystaveny ženy a děti, ale nedostatek čisté vody narušuje také lékařská ošetření a hygienu. Bylo navíc zjištěno, že s nedostatkem vody souvisí nejméně 10 % celosvětové migrace. Zpráva odhaduje, že zajištění nezávadné pitné vody, sanitace a hygieny ve 140 zemích s nízkými a středními příjmy by stálo 114 miliard dolarů ročně. Zástupci UNESCO varují: “Problém s vodou se netýká jen lidí v Sýrii. Není to jen problém pro lidi v Súdánu. … Je to problém pro nás všechny, protože potraviny pěstujeme za pomoci sladké vody, ať už je zálivková, nebo dešťová, a když se k již existující vodní krizi přidá změna klimatu, pak nejsme schopni se uživit.” Zároveň od OSN přichází varování před výkyvy počasí a extrémními klimatickými jevy.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.