Severní Korea předvedla novou nadzvukovou raketu

Severní Korea počátkem dubna oznámila, že vyzkoušela novou hypersonickou raketu středního doletu s pevným palivem a že nadále pokračuje v rozšiřování svého zbrojního programu.

Státní Korejská ústřední tisková agentura (KCNA) své oznámení vydala hned den poté, co odpálení rakety ze Severní Koreje směrem na východ zaznamenaly Jižní Korea a Japonsko. Vůdce Kim Čong-un podle KCNA dohlížel na test nové hypersonické zbraně, kdy byla zveřejněna jeho fotografie, jak spolu s vojenskými veliteli stojí v blízkosti rakety nazvané Hwasong-16B. Raketa se tak stala klíčovou součástí jaderného odstrašení země a vůdce Kim ji nazval demonstrací “absolutní převahy” severokorejské obranné technologie. Podle agentury KCNA Pchjongjang vyvinul systémy na tuhé palivo schopné jaderného zásahu pro “všechny taktické, operační a strategické rakety s různým doletem”. Severokorejský vůdce veřejnosti zdůraznil, že bude dále rozvíjet svůj arzenál, aby čelil svým “nepřátelům” (myšleno Japonsku, Jižní Koreji a Spojeným státům). Hwasong-16B při testu uletěl přibližně 1 000 km a dosáhl maximální výšky 101 km. Soulská armáda uvedla, že byl ve vzduchu asi 600 km, než dopadl do moře mezi Jižní Koreou a Japonskem. Nejde o první pokus tohoto typu, Severní Korea již v lednu uvedla, že vyzkoušela hypersonickou IRBM, jejichž cílem má být ostrov Guam, kde se nacházejí americké vojenské základny, a dokonce i Aljaška.”

Nadzvukové zbraně jsou navrženy tak, aby překonaly pětinásobek rychlosti zvuku a mohly být ovládány i za letu. Zbraně na pevné palivo jsou považovány za sofistikovanější, protože je snazší je skrýt a přemístit a lze je rychleji odpálit. Severní Korea uvádí, že se právě z tohoto důvodu zaměřila na jejich vývoj. Zbraně na kapalný pohon musí být totiž před odpálením naplněny palivem a nemohou zůstat naplněny po dlouhou dobu. Podle analytiků by tyto zbraně vlastněné Severní Koreou, pokud by byly zdokonaleny, byly potenciálně schopné zasáhnout i vzdálené cíle USA v Tichomoří. Podle odborníka na rakety z jihokorejského Výzkumného ústavu pro národní strategii Čanga Young-keuna tak Severní Korea „plně dokončila své vyzbrojení jadernými zbraněmi,“ kdy Kim využil ruskou invazi na Ukrajinu jako rozptýlení, aby urychlil testování raket a dalších zbraní. USA a Jižní Korea na toto reagovaly rozšířením kombinovaného výcviku a třístranných cvičení zahrnujících Japonsko a zostřením svých odstrašujících strategií.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.