Senegal: Příznivci oslavují inauguraci nového prezidenta

V západoafrické zemi nastupuje do vedení nejmladší demokraticky zvolený prezident v Africe a zároveň nejmladší prezident v historii země, Bassirou Diomaye Faye.

V úterý 2.4. se mnozí příznivci nového vůdce vypravili do mezinárodního konferenčního centra Abdou Dioufa v městě Diamniadio nedaleko Dakaru na jeho úterní inauguraci do funkce pátého senegalského prezidenta. Kdo je Bassirou Diomaye Faye? Nový prezident je narozen 25. března 1980 a je bývalým daňovým kontrolorem. Faye vyrůstal v Ndiaganiao, kde navštěvoval katolickou školu, později pak navštěvoval Lycée Demba Diop v Mbour, kde v roce 2000 maturoval. Následně se mu podařilo získat magisterský titul v oboru práva na dakarské univerzitě Cheikh Anta Diop a poté navštěvoval Národní školu správy Senegalu, rovněž v Dakaru, kde získal kvalifikaci daňového inspektora. Nyní je Faye praktikující muslim, je také prvním vedoucím politikem, který přiznal polygamní manželství. Má 2 děti. Do své funkce byl zvolen poté, co se bývalý prezident Macky Sall pokusil v únoru volby odložit, když obvinil ústavní soudce pověřené sestavením seznamu kandidátů z korupce. To vedlo k turbulentním protestům v ulicích Dakaru, při kterých zemřeli 3 lidé. Senegalský ústavní soud donutil Salla volby povolit a ty se poté konaly 24. března. Senegalský občan Seynabou Diop, jehož syn byl během protestů zabit, řekl k situaci: “Doufám, že nová vláda nám vše vyjasní, aby se nám ulevilo.” “Peníze nemohou nahradit život, ale doufám, že osoba odpovědná za smrt mého syna bude identifikována a souzena.”

Fayeovi je 44 let a je nyní nejmladším demokraticky zvoleným prezidentem v Africe. Je velmi oblíbený mezi senegalskou mládeží, která v něm vidí změnu a naději. Do funkce nastoupil pouhých 10 dní po propuštění z vězení, do kterého se dostal jako politický odpůrce Mackyho Salla. „Mám bolestné vzpomínky na mučedníky senegalské demokracie, na amputované končetiny, zraněné a bývalé vězně,” řekl Faye při inauguraci s odkazem na poslední tři roky politických nepokojů, které si vyžádaly desítky mrtvých a stovky zatčených. “Vždy budu mít na paměti těžké oběti, které jsem přinesl, abych vás nikdy nezklamal.”. V předvolební kampani slíbil obnovit národní suverenitu nad klíčovými aktivy, jako jsou ropa, plyn a rybolov a zavázal se k radikálním reformám. Faye chce opustit regionální měnu CFA frank, kterou považuje za dědictví francouzského kolonialismu, a více investovat do zemědělství s cílem dosáhnout potravinové soběstačnosti. Na mezinárodní scéně chce Faye přivést vojensky ovládané Burkinu Faso, Mali a Niger zpět do regionálního Hospodářského společenství západoafrických států (ECOWAS). Navzdory očekáváním analytiků Faye zvítězil již v prvním kole, když získal 54 % hlasů. Takováto situace nastala v Senegalu poprvé, nikdy předtím se opoziční kandidát nedostal k moci s více než 50 procenty, bez soupeření, bez odvolávání. Mackymu Sallovi skončil mandát 2. dubna.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.