Senegal má po třech letech premiéra

Bývalá francouzská kolonie Senegal byla bez premiéra od roku 2019. V září si její prezident konečně vybral jednoho ze svých ministrů a uvedl ho do funkce.

Většinově muslimská země nazývaná „klenotem západní Afriky“ láká turisty na svou nedotčenou krajinu. V politice ovšem zažívá období neklidu stejně jako mnohé další africké státy. Bývalá francouzská kolonie sousedící s Gambií, Guineou, Guinea-Bissau, Mali a Mauritánií, která se osamostatnila až v roce 1960, má teprve čtvrtou hlavu státu. Prezident Macky Sall je částí veřejnosti uznáván a druhou zase zatracován. V sobotu 17.9. učinil rozhodnutí po čase obnovit post premiéra a prezidentským dekretem jmenoval Amadou Ba, bývalého ministra zahraničí, novým premiérem země. Tuto akci provedl po pět dní po  turbulentním období parlamentních voleb, kdy při ustavování předsedy senegalského národního shromáždění létaly lahve a nechyběly ani rvačky, když se opozici nelíbilo těsné vítězství prezidentské části politického spektra.

Amadou Ba sloužil pod Mackym Sallem jako ministr financí v letech 2013 až 2019, než se stal ministrem zahraničí v letech 2019 až 2020. Šedesátiletý Sall byl zvolen v roce 2012 na sedm let a v roce 2019 znovu zvolen na dalších pět. Když Sall zrušil funkci premiéra, opozice a část občanské společnosti odsoudily toto jeho rozhodnutí jako pokus uchvátit pro sebe větší moc. Obavy z jeho vlády přetrvávají i nadále a někteří ho dokonce obviňují z toho, že chce prolomit limit dvou funkčních období a v roce 2024 znovu kandidovat. Funkci předsedy vlády prezident zrušil v roce 2019 a obnovil teprve loni. V pátek 16.9., těsně před jmenováním premiéra, měl prezident projev k národu, kde uvedl, že nový premiér bude odpovědný za řešení rostoucích životních nákladů. „Opatření na snížení životních nákladů a podporu zaměstnanosti a podnikání mladých lidí, boj proti povodním a nákladnému nájmu pro mě zůstanou nejvyšší prioritou,“ řekl Sall. Ba zopakoval tyto priority během svého prvního projevu poté, co generální tajemník prezidenta přečetl jeho jmenovací dekret.

Ilustrační foto: Autor – G20 Argentina – Plenaria, CC BY 2.0.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.