Globalizace je rekordně vysoká

Ze zprávy „DHL Global Connectedness Report 2024“ vyplývá, že globalizace dosáhla v roce 2022 rekordní úrovně a v roce 2023 zůstala blízko této úrovně –navzdory řadě globálních otřesů v uplynulém desetiletí.

Silné mezinárodní toky obchodu, kapitálu, informací a lidí odporují představám o deglobalizaci.

Společnost DHL a Stern School of Business na New York University vydaly nedávno novou zprávu „DHL Global Connectedness Report 2024“, která je nejkomplexnější dostupnou analýzou stavu a vývoje globalizace. Sleduje, jak se po světě pohybují obchodní toky, kapitál, informace a lidé, a měří globalizaci 181 zemí a území.

Zpráva ukazuje, že globalizace dosáhla v roce 2022 rekordní úrovně a v roce 2023 se jí blížila – navzdory řadě globálních otřesů v uplynulém desetiletí, včetně pandemie covid-19, válek na Ukrajině a v Gaze, obchodního konfliktu mezi USA a Čínou a vystoupení Spojeného království z EU. Důkazy důrazně vyvracejí názor, že se růst globálních toků obrátil. Růst obchodu hrál klíčovou roli při zvyšování globální propojenosti.

Podíl celosvětové produkce obchodované na mezinárodní úrovni se v roce 2022 vrátil na rekordně vysokou úroveň. Po zpomalení v roce 2023 se v roce 2024 předpokládá zrychlení růstu obchodu. Globalizace informačních toků byla v posledních dvou desetiletích obzvláště silná, i když nejnovější údaje ukazují zastavení jejich růstu, částečně v důsledku menší výzkumné spolupráce mezi USA a Čínou. Podniková globalizace roste, společnosti rozšiřují svou mezinárodní přítomnost a získávají více tržeb v zahraničí.

Ze zprávy rovněž vyplývá, že vazby mezi USA a Čínou se nadále zmenšují, přičemž podíly toků obou zemí, které se vzájemně týkají, se od roku 2016 snížily přibližně o čtvrtinu. Obě země však zůstávají významně propojené a vykazují větší toky než téměř jakákoli jiná dvojice zemí.

Pozn. red.: zpráva obsahuje profily vybraných zemí, informace o České republice najdete na str. 151

 

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.