NATO oslavilo 75. výročí

Ministři zahraničí si připomněli 75. výročí založení Severoatlantické aliance, sešla se také Rada NATO-Ukrajina za přítomnosti ukrajinského ministra zahraničních věcí Dmytro Kuleby.

Ministři zahraničních věcí ve čtvrtek (4. dubna 2024) ukončili dvoudenní jednání v Bruselu, kde se konalo zasedání Rady NATO-Ukrajina a další setkání s indo-pacifickými partnery a Evropskou unií. Ve čtvrtek uplynulo 75 let od založení NATO. Generální tajemník Jens Stoltenberg tento mezník uvítal a řekl: „od roku 1949 jsme nejsilnější a nejúspěšnější Aliancí v historii“.

Výročí přichází v době, kdy aliance, která má nyní 32 států, zvažuje plán na poskytování předvídatelnější dlouhodobější vojenské podpory Ukrajině.

Ukrajina, kterou trápí nedostatek munice, tento týden snížila věk pro odvod do armády z 27 na 25 let ve snaze doplnit své vyčerpané řady.

„Ukrajina je pod těžkými útoky,“ řekl estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna novinářům a apeloval na to, aby Ukrajina dostala více vojenského materiálu, jako jsou systémy protivzdušné obrany, drony a dělostřelecké granáty.

Za Českou republiku se zasedání zúčastnil Jan Lipavský, ten podpořil silnější roli Aliance v koordinaci pomoci Ukrajině a apeloval na intenzivnější podporu reforem, které jsou potřebné pro budoucí členství Ukrajiny v NATO. Ministr dále připomenul, že je potřeba, aby Aliance zaujala strategický přístup vůči Rusku.

„Ukrajina musí být schopna bránit se ruské agresi a je naší povinností ji ze všech sil pomoci. Česko si dobře uvědomuje, že Ukrajincům nedochází odvaha, ale munice – svědčí o tom úspěšně rozvíjející se česká muniční iniciativa,“ uvedl ministr Lipavský. Tuto iniciativu spojenci ocenili.

Uskutečnilo se také společné jednání ministrů NATO se čtyřmi zeměmi Indo-Pacifiku (Austálie, Japonsko, Korejská republika, Nový Zéland) a představiteli EU. Ministr Lipavský uvítal posilování spolupráce se zeměmi Indo-Pacifiku a rostoucí pozornost, kterou NATO věnuje tomuto regionu. Ministr také podpořil probíhající alianční snahy směrem k jižnímu sousedství a pozval ministry k neformálnímu jednání do Prahy na konec května.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.