Průmyslová produkce v evropském srovnání

Graf týdne: Aktuální data Eurostatu ukazují na meziroční pokles průmyslové produkce v EU.  Kterých zemí se pokles dotkl nejvíce a jak si stojí Česko?

Podle zveřejněných údajů Eurostatu v lednu 2024 meziročně klesla průmyslová produkce v EU27 o 5,7 %. Největší meziroční pokles zaznamenalo Irsko (o 34,1 %) a Estonsko (o 8,6 %). Výkon německého průmyslu se snížil o 5,4 %, český průmysl klesl o 0,4 %. Naopak nejvíce vzrostl slovinský průmysl (o 12,2 %) a řecký průmysl (o 10,5 %). Z pohledu odvětví v EU27 nejvíce poklesla výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení (o 27,6 %) a nejvyšší růst zaznamenala výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení (9,2 %).

Dlouhodobě pro vás sledujeme situaci v německém průmyslu. V Německu se pro letošek očekává stagnace HDP. I když ceny energií, zejména zemního plynu, výrazně klesly, stále zůstávají vysoko ve srovnání s předpandemickými hodnotami. Ceny energií jsou v USA podstatně nižší, navíc Spojené státy představily přes IRA (Inflation reduction act) významnou podporu pro zahraniční investice do zelených technologií.

Již v roce 2023 se na Světovém ekonomickém fóru v Davosu hovořilo o „dotační válce“ mezi EU a USA v oblasti zelených technologií a obnovitelných zdrojů. Vzhledem k rekordním přílivům německého kapitálu do USA je patrné, kdo nyní tuto válku vyhrává.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.