Katar uzavřel protiteroristickou dohodu s USA. Ale s jeho sousedy to nehnulo

Financial Times. Dohoda o zastavení financování není pro zrušení blokády Kataru dostatečná, říká čtyřka zemí vedené Saúdy.

Koalice států vedená Saúdskou Arábií dala hned najevo, že dohoda mezi USA a Katarem není pro zrušení blokády dostatečná. Tillerson, americký ministr zahraničí, navštívil Katar, aby našel řešení pro již déle než měsíc trvající problém.

Tillerson se má nyní sejít s představiteli Saúdské Arábie. Ti jsou ale rozčileni, protože označil v Dauhá pozici Kataru za „rozumnou.“ Je tedy považován za někoho, kdo ve sporu preferuje Katar. Tím prý dále jen krizi komplikuje a její řešení se vzdaluje, uvedl vlivný saúdský komentátor.

Napětí se dále zintenzivnilo, když byla zveřejněna původně tajná dohoda z let 2013-2014, v níž státy Perského zálivu vyzývají k nevměšování do domácích záležitostí druhých zemí a k ukončení podpory pro Muslimské bratrstvo. Čtveřice zemí, které uvalily na Katar sankce, vedené Saúdskou Arábií proto říkají, že důvodem embarga je právě to, že Katar dohodu ignoroval. Naopak Katar říká, že jeho sousedů dohodu porušili tím, že uvalili blokádu a nevyužili zprostředkovací mechanismus ve smlouvě ukotvený.

Je rovněž zajímavé, že přístup Tillersona jako ministra zahraničí USA se liší od přístupu amerického prezidenta. Oba sice podpořili zprostředkování, ale Trump zaujal vůči Kataru podstatně tvrdší postoj.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.