Macron: Afriku brzdí civilizační problémy. Ženy mají sedm či osm dětí

Zpráva dne: Francouzský prezident Emmanuel Macron byl kritizován za výrok, že to jsou civilizační problémy a také skutečnost, že ženy mají sedm nebo osm dětí, co brzdí rozvoj Afriky. Jaký je širší kontext jeho výroků?

Na summitu G20 byl Emmanuel Macron tázán ohledně možnosti zavést něco jako Marshallův plán pro Afriku, reflektují poslední výroky francouzského lídra noviny The Independent. Macron na to reagoval tím, že problémy dnešní Afriky jsou zcela jiné, než poválečné Evropy.

Jsou to podle něj problémy civilizační. Uvedl zhroucené státy, komplexní demokratický přechod a extrémně obtížný demografický přechod. Ve velmi dlouhé odpovědi Macron také zmínil islámský terorismu, drogy, pašování zbraní, ale také uvedl, že jsou zde příklady ukazující na to, že kontinent je zemí příležitostí.

Francie, která je bývalou koloniální mocností, která řídila desítky teritorií po celé Africe, podle Macrona přijímá odpovědnost za infrastrukturu, vzdělávání a zdravotnictví, ale „pouhý přesun peněz“ není tou správnou reakcí.

Podle Macrona je potřeba lepší správu, boj proti korupci a demografický přechod, neboť země dnes mají sedm či osm dětí na ženu. A proto by podle francouzského prezidenta utrácení miliard eur nic nezastabilizovalo. Transformační plán tedy musí být proveden podle afrických zájmů a s africkými představiteli.

Výtah z jeho projevu nezískal na G20 žádný velký zájem, ale část, která se objevila na sociálních médiích vzbudila pohoršení. Kritici tvrdí, že francouzský prezident dává vinu za chudobu ženám a dostal se až k rasistickým stereotypům.

Francouzská Libération upozornila na to, že závěry, že za chudobu může přelidnění a za něj zase mohou africké ženy, odvádí pozornost od role bývalých koloniálních mocností. Většina studií totiž říká, že přelidnění je dáno nedostatečným rozvojem. Teorie přelidnění nebere v úvahu roli kolonialismu a imperialismu.

Někteří také kritizovali Macrona, že hovoří obecně o „Africe“, místo aby zmínil jednotlivé země s tím, že druhý největší kontinent světa má velké rozdíly. A další komentátoři Macrona proto upozornili, že Afrika není země.

Objevily se rovněž úvahy o „západní zachranitelské mentalitě.“ Navíc, počet dětí na ženu, jaké zmínil Macron v průměru, je extrém, pozorovaný jen v Nigeru a dokonce i tam je číslo rozporováno.

Macronovy poznámky prý spadají do tradičních nabubřelých a bohorovných výroků o Africe.  Macron ovšem označil kolonizaci za „zločin proti lidskosti“ během své kampaně, když navštívil Alžír.

Také navštívil Mali, kde je umístěno několik tisíc francouzských jednotek, které pomáhají místním silám proti islamistům. Obnovil francouzský závazek k vojenské intervenci v regionu Sahelu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.