Německo na „pomoci“ Řecku vydělalo více než miliardu

Zpráva dne: Úvěry a nákupy půjček ve prospěch Řecka přinesly Německu každý rok vysoký zisk. Ten celkově tvoří zisk 1,34 miliard euro. Ovšem někteří se domnívají, že tyto výnosy by měly být ve smyslu solidarity připsány Řecku.

Deník Suddeutsche Zeitung informuje o tom, jak Německo vydělává na „záchraně pro Řecko.“ Pod položkou „platby Řecku“ se objevilo v roce 2015 412 milionů euro. Ale do Atén nic nepřišlo a také hned tak nepřijde. „Spolková vláda žádný takový převod neplánuje“, uvedl Jens Spahn, parlamentní sekretář pro německé ministerstvo financí na odpověď poslance za Zelené.

Částka je jen dílek větší sumy, jejíž existence v Německu není moc brána na vědomí: jde o zisky z úvěry a nákupy půjček ve prospěch Řecka. Celkem tento zisk činí 1,34 mld. euro.

Třeba pro obnovu Řecka je zde půjčka, která dostala i garanci vlády a přináší roční výnosy. Nebyla ani využita celá. A od roku 2010 přinesla na úrocích 393 milionů eur, a sice netto.

Roční zisky tečou i odjinud. Od roku 2010 do 2012 provozovala Evropská centrální banka program nákupu státních dluhopisů. A každý rok tyto půjčky nesou zisky, které pak ECB vyplácí centrálním bankám eurozóny. Za rok 2016 je to 1,147 miliard euro, za rok 2017 se očekává 901 milionů euro. Německý podíl je od roku 2015 952 milionů eur.

Otázka, zda jsou by tyto výnosy ve smyslu solidarity neměly připadnou Řecku, se nabízela od počátku. V roce 2012 se země eurozón zavázaly k tomu, že od roku 2013 zisky z nákupu řeckých obligací za určitých podmínek vyplatí Řecku. Jenže rok 2015 byl ve znamení sporu o druhý řecký program, takže zisky zůstaly uzamčené na zvláštním kontu. Zisky z dalších let vůbec nebyly převedeny.

Až bude reformní program v roce 2018 zcela realizován, pak by měly do Atén přijít jen zisky z roku 2017.

„Možná je to legální, že Německo na krizi v Řecku vydělává. Legitimní v morálním smyslu solidarity to ale není,“ kritizuje poslanec za Zelené. „Zisky z úroků musejí být konečně vyplaceny Řecku. Nemůže to být, že Wolfgang Schäuble bude z řeckých zisků z úroků ještě sanovat německý rozpočet,“ požaduje další expert za Zelené Manuel Sarrazin.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.