Orbán bude bránit Polsko před sankcemi EU

Financial Times.  Maďarský premiér Orgán slíbil bránit Polsko před sankcemi EU. Možnost sankcí se týká kontroverzních zákonů polského nejvyššího soudu. Orbán situaci označil za „inkvizici“ s ohledem na vyšetřování místopředsedy Evropské komise Timmermanse.

Orbán uvedl, že jde o „rozmontování Polska.“ Timmermans je podle něj hlavní inkvizitor, nyní útočící na Polsko.

Orbán hovořil ke svým příznivcům v Sedmihradsku, která dříve patřilo Maďarsku, ale nyní je součástí Rumunska. Jasně se vyslovil pro solidaritu s Polskem.

Ve svém projevu také uvedl, že v Bruselu se vytváří „aliance proti lidu“, která chce zničit Polsko a dopravit do Evropy každý rok více než milion muslimských migrantů. Tato aliance je podle Orbána tvořena byrokraty a tím, co můžeme označit jako Sorosovo impérium.

Maďarské reformy jsou podobné právě Orbánovým z roku 2013.

Timmermans varoval, že Brusel může sáhnout k nejvyšším politickým sankcím, protože popsal tento nový zákon jako „vážný útok na vládu práva.“ Proto hovořil o spuštění tzv. článku 7. to by znamenalo využít právní systém, které existuje od roku 1997, ale ještě nikdy nebyl využit. Sankce by mohly znamenat, že Polsko přijde o hlasovací práva a možná i financování. Jenže využití vyžaduje jednomyslný souhlas ostatních vlád – tedy i Maďarska.

Zdá se tedy, že se otevírá další linie konfrontace mezi východem a západem, uvádí Financial Times.

Je prý pravděpodobnější, že místo sankcí se objeví návrhy finanční, tedy zkrácení fondů pro zemi v dalším rozpočtu EU. Jenže strana Právo a spravedlnost s takovou variantou počítala, takže začala své voliče na takovouto možnost připravovat, spíše než aby ustoupila od svých radikálních plánů.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.