USA vyšetřují dovoz španělských oliv na svůj trh

Bloomberg. Španělské olivy se ocitly v protekcionistickém hledáčku Trumpovy administrativy a jejího přísného přístupu k obchodu.

Ministerstvo obchodu USA vyšetřuje nyní, zda španělští dovozci nedovážejí olivy na americký trh za dumpingové ceny. Má se to týkat zvláště černých sušších typů oliv, které se používají do sendvičů, salátů a na pizzu.

Kroky americké strany už vyvolaly intervenci Evropské komise a kritiku zemědělských lobby na evropském kontinentu.

Vyšetřování je poslední v řadě dalších, které americká strana zahájila například v případě oceli, hliníku, mlékárenských produktů, dřeva a kukuřice. Trh s olivami je rozsahem menší, ale Španělsko patří ke světovým výrobcům oliv a americký trh pro ně představuje klíčového partnera. Jde sem 24 % všech exportů oliv.

Evropští výrobci vidí jednání americké strany jako neférové, zatímco američtí zemědělci vidí evropské výrobky jako existenciální hrozbu – týká se to hlavně oblasti Kalifornie s tradiční produkcí oliv. V USA je nyní asi 900 farem, které se této činnosti věnují.

Evropská komise už do vyšetřování zasáhla, poskytla už španělským výrobcům právní a další podporu a nechala se slyšet, že chce aby s nimi bylo nakládáno v souladu s pravidly Světové organizace obchodu (WTO).

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.