Trump poděkoval Putinovi za vyhoštění diplomatů. “Ušetříme hodně peněz.”

Reuters. Americký prezident Donald Trump poděkoval svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi za to, že z Ruska vyhostil část amerických diplomatů. Trump k tomu řekl: “Jsem velmi vděčný, že nechal odejít takový počet lidí, protože teď budeme mít menší náklady.” Vedle toho řekl, že není důvod, aby se tito lidé vrátili, protože “ušetříme hodně peněz”.

Trumpova reakce se podle agentury Reuters liší od ostatních amerických prezidentů na podobný incident. Zároveň si všímá toho, že se Trumpova slova rozcházejí se stanoviskem ministerstva zahraničí USA, které věc označilo za “politováníhodné a nemístné jednání”.

Trumpova slova se týkala vyhoštění asi sedmi stovek v Rusku působících diplomatů USA, což byla ruská reakce na nové kole sankcí, které na Rusko uvalil americký Kongres.

Trumpova slova okamžitě vyvolala vlnu kritiky. Bývalý prezident USA Georg W. Bush je nezval “groteskními” a na veřejnost pronikly informace, že ministerstvo zahraničí bylo těmito slovy prezidenta zhrozeno.

Prezidenta také kritizovali další vesměs bývalí zaměstnanci ministerstva. Například Heather Conleyová, dříve působící na vysokém postu ministerstva, řekla, že vyhoštění stovek diplomatů je mimořádná událost a je těžké vidět “jak by tato vyhoštění prezident mohl vidět jako pozitivní vývoj”.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.