Pracovní místa v USA pohánějí restaurace a bary

Financial Times.  Nezaměstnanost v USA spadla na 4,3 %, napsaly Financial Times

Nárůst pracovních míst v USA pokračuje, především v restauracích a  v barech.  Očekává se, že FED bude pokračovat s politikou restriktivní monetární politiky. Ekonomika přidala 209 000 pracovních míst. Takovéto tempo vytváření nových pracovních míst je údajně pozoruhodné.

Právě síla trhu práce ospravedlňuje „utahování“ monetární politiky, i když je inflace nízká. Očekává se, že americký FED přijde s politikou reverze programu kvantitativního uvolňování.

Pracovní místa se objevují v celé škále služeb, například právě restaurace a bary dodaly 313 000 pracovních míst. Ale maloobchod se moc nezměnil, protože ho zasahuje e-commerce. Také pomalu roste participace na trhu práce na 62,9 %. USA se ovšem teprve nyní dostávají na národní míru zaměstnanosti, která byla v zemi před Velkou recesí (upraveno o růst populace a stárnutí). Jenže nárůst odměňování je velmi slabý. Proto také FED má problém v analýze, proč napjatý trh práce nevede k růstu mezd. Na nárůst inflace je potřeba významnější nárůst mezd.

Trump si výsledky trhu práce přivlastnil a tweetoval, že se jedná jen o začátek, protože prý padá omezující regulace. Také uvedl, že jde o návrat firem do USA.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.