Velké rafinérie zavírají kvůli hurikánu Harvey

CNBC.  Royal Dutch Shell uvedla, že zavírá svou rafinerii Deer Park, která má kapacitu 340 000 barelů za den. Jedná se o jednu z největších rafinérií Shellu v USA, informovala CNBC.

Není jediná, také Exxon Mobil potvrdil, že jeho texaský závod s kapacitou 560 000 barelů za den je zavřený. Celkově se očekává, že z regionu postiženého hurikánem a povodněmi bude mimo více než 1 milion barelů za den. Více než 22 % současné ropné produkce z Mexického zálivu bylo uzavřeno, to je 378 000 barelů za den.

Rafinérie zavírají kvůli intenzivnímu dešti a povodním způsobeným hurikánem Harvey. Petrobras zavře svou rafinérii Pasadena v Texasu, která má kapacitu 110 000 barelů za den.

I další menší rafinérie zavírají a je možné, že proces není ještě u konce.

Zdroj: CNBC

Některé rafinérie byly uzavřena pro tzv. kontrolu a zůstávají v pohotovosti, např. V Corpus Christi, kde má podíl i Citgo.

I když jednotlivá rafinérie zabrání škodám, bude velmi obtížné je znovu uvést do procesu a to kvůli okolním škodám. Jen firma Shell má více než 3000 pracovníků.

Postiženo bude Mexiko, neboť je velkým spotřebitelem benzínu v této oblasti a doprava tankery do Texasu a z Texasu se de facto zastavila.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.